Saxion
BR>

wo 09 februari 2011

TMZ en Saxion investeren in onze toekomst

TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) en Saxion onderhouden al vele jaren een goede samenwerking. Op initiatief van de Raden van Bestuur van beide organisaties wordt deze samenwerking op 9 februari 2011 bekrachtigd door het ondertekenen van een convenant.

Tijdens deze bijeenkomst belicht een aantal sprekers vanuit Saxion en TMZ de mogelijkheden die het convenant voor beide partijen biedt op het gebied van o.a. kennis delen, onderzoek en stages. Daarnaast licht TMZ haar beleid ten aanzien van expertise- ontwikkeling voor de komende jaren toe. Saxion zal tijdens de bijeenkomst vertegenwoordigd worden door diverse lectoraten, studenten, docenten (speciaal gericht op ouderenvraagstukken).

Er is sprake van een groeiende markt in de zorg voor ouderen. Hierdoor neemt de vraag naar professionals in die sector toe. Dit geldt in het bijzonder voor professionals van de opleiding tot hbo-verpleegkundige (HBO-V), die over capaciteiten en vaardigheden beschikken om de kwaliteit van de gezondheidszorg voor ouderen op een hoger niveau te brengen.

In tegenstelling tot de toenemende behoefte aan professionals is het voor vele jongeren minder aantrekkelijk om in de zorg te werken. Helaas komt het imago van het beroep in de ouderenzorg niet overeen met de behoefte naar deze zorg zowel in het heden als in de toekomst. Door ondertekening van het convenant tussen TMZ en Saxion beoogt men het imago van ouderenzorg te verbeteren. Door onderwerpen als innovatie, technologie en onderzoek bij jongeren onder de aandacht te brengen streven beide organisaties ernaar het beroep aantrekkelijker te maken. De inzet van hoger opgeleide leading professionals heeft als doel een bijdrage te leveren aan de oplossing van de toenemende problematiek in de ouderenzorg.

In meer concrete zin worden de hieronder genoemde projecten opgepakt:


1. Opleiding moet zorgen voor Smart Care:

Zorgorganisatie TMZ behoort tot de eerste instellingen in Nederland die werken met het opleidingsprofiel HBO-VGG (Verpleegkundige Gerontologie
- Geriatrie) gericht dus op de oudere mens. Een recent gerealiseerd project is onlangs succesvol afgesloten. De studenten, die stage liepen bij TMZ, kregen na hun diplomering een baan aangeboden binnen TMZ. Vele jaren is de HBO Verpleegkundige met een bijzonder klein aantal aanwezig geweest in de ouderenzorg. In arbeidsmarktverkenningen wordt gewezen op de vele tekorten aan Zorgverleners die de komende decennia zullen gaan komen. Steeds meer komt de sector ouderenzorg erachter dat dit niet de enige oplossing is. Het gaat niet enkel om het oplossen van kwantitatieve problemen op de arbeidsmarkt. Dit wordt uitgewerkt in de notitie "Ruimte voor Arbeidsbesparende Innovaties in de zorg" (raad voor de Gezondheids Zorg) wordt vooral gepleit voor de toepassing van slimmere zorg. "Door Slimmer werken, meer kwaliteit, met minder mensen". TMZ wil de komende jaren 30 HBO Verpleegkundigen aanstellen die samen met Saxion worden opgeleid. De opdracht aan de Hoger opgeleide Verpleegkundigen is vooral om toe te werken naar een verdergaande extramuralisering (thuissituatie) van de zorg.


2. Huisartsen praktijk geïntegreerd in de TMZ organisatie:

Innovatie in de zorg is een veel gehoord thema. Daarbij gaat het om inhoudelijke zorgvernieuwing en tevens om innovaties die te maken hebben met de organisatie van de zorg. Daarbij is ketenzorg een veel gebruikt thema met als doelstelling om de diverse zorgaanbieders veel beter op elkaar te laten aansluiten. Om deze reden wordt in Geesteren een huisartsen praktijk in de TMZ organisatie geïntegreerd. Saxion en TMZ werken samen aan deze zorgvernieuwingsprojecten d.m.v. Onderzoek en Onderwijs.


3. Toepassing Elektronisch Patiëntendossier:

TMZ ondersteunt een promotietraject dat wordt uitgevoerd door Margreet Michel bij het Saxion Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie op het terrein van de toepassing van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD).


4. Gebruik van technologie :

Met name de zorg op afstand is een belangrijke uitdaging. Mensen willen steeds langer zelfstandig blijven wonen en daarbij kan technologie een belangrijk hulpmiddel zijn. Via een slimme technische communicatiemogelijkheid kan de oudere op elk gewenst moment in contact treden met de zorgprofessional. Ook is de techniek een belangrijk hulpmiddel om de veiligheid te vergroten. Daardoor is het voor bijvoorbeeld alleenstaanden veel langer mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Ook horen daar diverse mogelijkheden van de Telemedicine of e-Health bij.


5. Bevordering van Zelfmanagement:

In het rapport van de Raad voor de Volksgezondheid 2.0 wordt o.a. ingegaan op het belang van de steeds zelfstandiger wordende burger. In deze notitie wordt een beeld geschetst van een burger die op een veel assertiever wijze dan nu het geval is in het leven staat. Met gebruikmaking van de diverse technologische toepassingen zal de burger veel meer de regie in eigen hand gaan houden. Dit alles heeft direct effect op de wijze van de hulpverlening. Het vergt een zorgprofessional die in diverse contexten zich veel meer zal moeten richten op het regisseren van de zorgverlening. De versterking van vooral de 1^e lijn, vooral gericht op preventie, is daarbij van groot belang.


6. Professionalisering van Hulpverleners:

Vanwege de diverse innovaties en veranderingen in de zorg worden andere competenties verwacht van de zorgprofessional. Techniek is een belangrijk hulpmiddel waar professionals mee moeten leren werken. Saxion is om deze reden gestart met de Studieroute Gezondheid & Technologie. Een ander belangrijk aandachtspunt voor de professional is de verschuiving van intra- naar extramurale (van instelling naar thuis) zorg. Ook wordt veel meer de nadruk gelegd op de preventieve kant van de zorgverlening.