Politie Rotterdam Rijnmond

Aquapol investeert in kennis op stabiliteitscontrole op binnenvaartschepen

Zeehavenpolitie

Datum publicatie: 10-02-2011 16:39

Op verzoek van Aquapol, een samenwerkingsverband van zestien landen in de EU, hebben politieagenten van de Zeehavenpolitie, Waterpolitie van het KLPD en Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) op 8, 9 en 10 februari jl, een internationale training gegeven aan politieagenten uit Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Roemenie, Slowakije en Tsjechië .

Dit met als doel de kennis over stabiliteitscontroles op binnenvaartschepen te vergroten en de veiligheid op de nationale en internationale binnenwateren verder te verbeteren. De training is afgesloten met een controle in de Rotterdamse haven.

In totaal zijn 20 schepen gecontroleerd. Bij 14 schepen waren de berekeningen en documenten met betrekking tot de stabiliteit in orde. Vijf schepen hebben een waarschuwing gekregen, één schip een vaarbod. Dit schip was te zwaar beladen, waardoor hij zijn maximale stabiliteitsnorm had overschreden. Nadat hij drie containers uit de bovenlaag had verwijderd, was de stabiliteit weer in orde en mocht het schip alsnog gaan varen.

Geen goede naleving van de stabiliteitsregelgeving aan boord van containerschepen is een risicofactor vanwege de kans op kapseizen en het verlies van lading. In Nederland is in 2010 daarom door IVW, het Havenbedrijf Rotterdam, de Waterpolitie (KLPD) en de Zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond extra aandacht besteed aan de stabiliteit van containerschepen in de binnenvaart. Met de training kan er nu internationaal op een uniforme wijze worden opgetreden tegen schippers, die de stabiliteitsberekening niet kunnen laten zien, maar wel verplicht zijn om de stabiliteit voor het begin van de reis te controleren.