D66

donderdag 10 februari 2011

Bezuinig niet op de rechtsstaat

D66-Kamerlid Gerard Schouw steunt de kritiek van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) en de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) op de bezuinigingsplannen van het kabinet. De coalitiepartners VVD, CDA en PVV willen de advocatenvergoeding op gefinancierde rechtshulp halveren, tien miljoen euro op de opleiding van nieuwe rechters bezuinigen en de griffierechten fors verhogen.

Rechtsbijstand

Schouw eist dat de rechtsbijstand voor mensen met een smalle beurs in stand blijft. Iedereen die verdacht wordt van een delict, mag tijdens het eerste verhoor al door een advocaat laten bijstaan. Het eerste verhoor beïnvloedt vaak de rest van het proces. "Het kabinet moet een eerlijk proces en rechtsbijstand voor iedereen garanderen. Het kan niet zo zijn dat mensen die afhankelijk zijn van gefinancierde rechtsbijstand dadelijk er bekaaid vanaf komen of helemaal geen advocaat meer krijgen," aldus het Kamerlid.

Kwaliteit en toegankelijkheid

De bezuinigingsplannen van het kabinet bedreigen volgens D66 de kwaliteit van de Nederlandse rechtsstaat en toegankelijkheid van de rechtspraak. Schouw: "We moeten ervoor zorgen dat onze kwalitatief hoogstaande rechtspraak wordt behouden. Het kabinet durft niet om structurele bezuinigingen zoals de verhoging van de AOW-leeftijd in gang te zetten. Dit moet niet ten koste van de pijlers van onze democratie gaan."