Gemeente Eindhoven

Innovatieve showcases voor Living Labs Award

Op 20 december 2010 bundelden acht wereldsteden in Europa, Azië, Afrika en Noord-Amerika hun krachten met Living Labs Global om innovatieve oplossingen te vinden voor grote maatschappelijke problemen. Dit resulteerde in een prijsvraag onder internationale aanbieders van oplossingen, technologie en voorzieningen. Om mee te dingen naar de Living Labs Global Showcase Award kunnen organisaties en instellingen tot 28 februari 2011 inzendingen aanbieden. De acht winnaars kunnen hun oplossing als pilotproject uitvoeren in deze steden om de doeltreffendheid van de nieuwe oplossingen te bewijzen. Zo wordt hen tevens een eerste stap op nieuwe markten aangeboden.

De categorieën voor de Award werden vastgesteld samen met beleidsvormers uit steden in de hele wereld die oplossingen zoeken voor hun strategische problemen. Deze steden zijn Barcelona, Kaapstad, Taipei, Lagos, San Francisco, Sant Cugat, Stockholm en Eindhoven en vertegenwoordigen 40 miljoen burgers uit Europa, Afrika, Noord-Amerika en Azië. Niet alle steden zijn groot, maar de Award wil voorbeelden tonen van de vele verschillende problemen waar steden mee te maken hebben. Dat zijn bijvoorbeeld sociale inclusie (het bestrijden van maatschappelijke uitsluiting), intelligente vervoerssystemen, automatisering van en slimme stadsvoorzieningen, stadsverlichting en open gegevenssystemen.

Achter elke categorie staat de belofte van een stad om de winnende Showcase als pilotproject uit te voeren, met volledige institutionele ondersteuning om het effect van de oplossing op de gemeenschap te evalueren. In alle categorieën worden de Showcases beoordeeld en op 21 maart 2011 wordt een shortlist van de 5 beste ideeën gepresenteerd door de internationale juryleden. De uiteindelijke winnaars worden bekendgemaakt op 12 mei 2011 in Stockholm in de Award Ceremony tijdens de `Summit on Service Innovation in Cities'.

De acht categorieën

Automation of Urban Services (
www.livinglabs-global.com/Award-Categories-Barcelona.aspx ) Barcelona (Spain)

Venture finance for millions of African entrepreneurs - ( www.livinglabs-global.com/Award-Categories-Cape-Town.aspx ) Cape Town (South Africa)

Intelligent Urban Lighting Solutions - (
www.livinglabs-global.com/Award-Categories-Eindhoven.aspx ) Eindhoven (Netherlands)

Sustainable Initiative on Intellectual Property Protection - ( www.livinglabs-global.com/Award-Categories-Lagos.aspx ) Lagos (Nigeria)

Creating the Next Generation of Government - (
www.livinglabs-global.com/Award-Categories-San-Francisco.aspx ) San Francisco (USA)

Smart urban services based on sensor networks - ( www.livinglabs-global.com/Award-Categories-Sant-Cugat.aspx ) Sant Cugat del Vallés (Spain)

Intelligent Transport Solutions - (
www.livinglabs-global.com/Award-Categories-Stockholm.aspx ) Stockholm (Sweden)

Smart Solutions for 3,000 Smart Houses in 16 Green Communities - ( www.livinglabs-global.com/Award-Categories-Taipei.aspx ) Taipei (Republic of China)

De uitdaging voor Eindhoven ligt in de intelligente verlichting op Strijp S. Er wordt gezocht naar innovatieve, duurzame esthetische en vooral interactieve oplossingen voor de openbare verlichting op dit in ontwikkeling zijnde oude industrieterrein van Philips. Zie voor meer informatie www.livinglabs-global.com/Award-Categories-Eindhoven.aspx.

Living Labs Global is een non-profit organisatie uit Kopenhagen die samen met zo'n 39 wereldsteden en 400 ondernemingen en innovatiecentra als doel heeft innovatie van stadsvoorzieningen te bevorderen. In 2010 namen 317 projecten uit 32 landen deel, met onder andere een pilotproject voor een intelligent afvalbeheerssysteem in Barcelona als resultaat. Oracle Corporation en Farglory uit Azië zijn toen benoemd tot corporate partners voor de Living Labs Global Award 2011.

Sascha Haselmayer, algemeen directeur Living Labs Global: "Innovatie in stedelijke voorzieningen is van groot belang om alle mogelijkheden van technologieën in te kunnen zetten ten bate van de samenleving. Dit is voor alle spelers een gecompliceerde markt. Omdat projecten meestal publiek-private samenwerking vereisen om aan de gebruikersbehoeften te voldoen, kan plaatselijk protectionisme overheersen en is er te weinig informatie bekend over de beschikbare oplossingen op de markt. Wij zijn blij om te kunnen samenwerken met deze innovatieve steden die laten zien hoe plaatselijke problemen kunnen worden omgezet in wereldwijde kansen voor nieuwe technologieën, ondernemers en creatieve oplossingen."

Living Labs Global

Living Labs Global ( www.livinglabs-global.com ) is een organisatie zonder winstoogmerk die samenwerkt met rond de 39 wereldsteden en meer dan 400 ondernemingen en innovatiecentra om innovatie van stedelijke voorzieningen te bevorderen. Momenteel wordt de wereldmarkt voor innovatieve oplossingen in gezondheidszorg, onderwijs, vervoer, sociale inclusie, toerisme en andere stedelijke voorzieningen nog altijd gehinderd door het ontbreken van kennis over internationale ervaringen, technologieën en nieuwe zakelijke ideeën. Met de Living Labs Global Showcase wil Living Labs Global oplossingen verzamelen en presenteren die steden aantrekkelijker, inclusiever, efficiënter en meer divers maken. Deelname is gratis en biedt erkenning, zichtbaarheid en kansen op nieuwe projecten. Samen bouwen we aan uw Markt voor Mobiliteit.

Kista Science City

Kista Science City AB ondersteunt de ontwikkeling van een levendige 'wetenschapsstad' door praktische modellen te gebruiken voor innovatie en groei in de ICT, door middel van netwerken, marketen en lobbyen. Wij bereiken dit door actief te streven naar interdisciplinaire samenwerking tussen ondernemingen, research en universiteiten in verschillende sectoren, naast de stad en de gemeente in de regio. ( www.kista.com )

Oracle

Oracle levert de meest complete, open en geïntegreerde bedrijfssoftware en hardwaresystemen ter wereld. Meer informatie over Oracle vindt u op onze website. ( www.oracle.com )

Farglory

De Farglory Group begon in 1969 in grondontwikkeling en bouw. In de afgelopen jaren hebben Metropolitan Construction en de Farglory Group zich sterk uitgebreid in de vorm van gelieerde ondernemingen in sectoren als projectontwikkeling en bouwbedrijf, financiën en verzekeringen, luchtvrachtlogistiek, sport en recreatie, koepelcomplexen, commerciële ontwikkeling, liefdadigheidsactiviteiten en gezondheidszorg en overzeese beleggingen. Tegenwoordig is de Farglory Group actief in Taiwan, China, de Verenigde Staten en Frankrijk. Met activa ter waarde van meer dan NTD400 miljard is Farglory Groep in staat om betrouwbare en gediversifieerde diensten te verlenen die volledig tegemoetkomen aan de behoeften van klanten op elk gebied tot ver in de toekomst. Ook heeft de Group in de loop der jaren vele prijzen gewonnen en bezet de 39e plaats op de ranglijst van grote bedrijven.

Meer informatie en aanmelden

Aanmelden/ideeën indienen kan online via
www.livinglabs-global.com/Award-About.aspx

Steunbetuigingen Living Labs Global:
www.livinglabs-global.com/endorsements.asp.

Volg de Award op Twitter: www.twitter.com/LivingLabsAward