Rijksoverheid

Leers en Knapen smeden alliantie met Parijs

Nieuwsbericht | 10-02-2011

Minister Leers voor Immigratie en Asiel en staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken brachten woensdag een gezamenlijk bezoek aan Parijs. Zij spraken met de Franse minister van Binnenlandse Zaken Hortefeux over de ontwikkeling van het Europees asiel- en migratiebeleid en de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone. Nederland en Frankrijk stellen zich samen op het standpunt dat deze landen daar nog niet klaar voor zijn. Zij spraken af gezamenlijk en met andere betrokken lidstaten een voorstel uit te werken over een roadmap met criteria waaraan Roemenië en Bulgarije moeten werken.

De beide landen spraken ook af op het terrein van asiel- en gezinsmigratie waar mogelijk samen op te trekken. Minister Leers sprak na afloop van een gedeelde uitdaging om het Europese gezinsmigratiebeleid te versterken. Net als Nederland is Frankrijk overtuigd van het belang om het gezinsmigratiebeleid zo in te richten dat migranten beter in staat zullen zijn om deel te nemen aan de samenleving. Ook zullen Frankrijk en Nederland gezamenlijk optrekken in de discussie over de aanpassing van de Dublinverordening en de Griekse asielcrisis. De beide landen zullen ook een voorstel uitwerken om te bepalen in welke situaties de visumvrijstelling voor landen van de westelijke Balkan kan worden opgeschort. Nederland drong afgelopen november in Europa aan op een dergelijke noodremprocedure en werd hierin gesteund door Frankrijk.

's-Middags vond een ontmoeting plaats tussen staatssecretaris Knapen en zijn collega, de Franse minister van Europese Zaken, Laurent Wauquiez voor een onderhoud over financiële perspectieven van de EU en de Eurocrisis. Knapen en Wauquiez bespraken ook de stabiliteit van de euro en het Frans-Duitse voorstel voor een concurrentiepact. Andere onderwerpen waren: EU-uitbreiding, gelijkwaardige markttoegang in opkomende economieën zoals China en India en de G20-bijeenkomst in Cannes.

Ten slotte spraken zij over een gezamenlijk uit te werken voorstel voor een roadmap met concrete criteria waaraan Bulgarije en Roemenië moeten voldoen, voordat zij kunnen toetreden tot de Schengenzone door het opheffen van de grenscontroles aan de binnengrenzen met Roemenië en Bulgarije.

Minister Leers bracht een bezoek aan het Centre de Rétention in Vincennes, waar vreemdelingenbewaring wordt toegepast. De vreemdelingen die daar verblijven in afwachting van hun uitzetting zitten korter vast dan in Nederland. Het bezoek vond plaats in het kader van het onderzoek naar alternatieven voor vreemdelingenbewaring. "Het is altijd leerzaam om bij anderen te kijken hoe zij het doen!" liet de minister na afloop van het bezoek weten.

Staatssecretaris Knapen sprak met de Secretaris-Generaal van de OESO Angel Gurria en de voorzitter van DAC Brian Atwood over aanpassing van de criteria voor de besteding van ODA-gelden.

Verantwoordelijke ministeries


* Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

Zie ook


* Asielbeleid en immigratie | Onderwerp | BZK

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051