SGP


SGP: boetes moeten evenwichtiger

"De verschillende soorten boetes moeten redelijk met elkaar in balans zijn. Als iemand die 5 km te hard rijdt veel zwaarder bestraft wordt dan een notoire winkeldief, is de verhouding zoek." Dat stelt SGP-kamerlid Kees van der Staaij. De SGP'er haakt hiermee aan bij de opvatting van nogal wat agenten. Zij stellen dat zij het niet kunnen verkopen om voor een lichte verkeersovertreding een zwaardere straf op te moeten leggen dan voor bijvoorbeeld diefstal. Van der Staaij kreeg eerder al in een motie van minister Opstelten gedaan dat de verhoging van de verkeersboetes meer wordt toegesneden op de ernst van de overtreding. In vragen aan minister Opstelten dringt de SGP er nu op aan om nu ook te kijken naar "een meer evenwichtige afweging van alle boetes."

---

Vragen van het lid Van der Staaij aan de minister van Veiligheid en Justitie over de hoogte van verkeersboetes in relatie tot andere boetes


1
Kent u het bericht dat agenten verkeersboetes te hoog vinden in verhouding met andere boetes? Wat is uw reactie op deze gevoelens?


2
Is het waar dat voor winkeldiefstal soms boetes uitgedeeld worden van 50 euro? In wat voor soort situaties gebeurt dit?


3
Wat is de beleidslijn voor de hoogte van boetes in dit soort situaties? Op welke manier wordt gewogen hoe de verhouding is tussen de hoogte van de boete en de zwaarte van de overtreding?


4
Wanneer krijgt de Kamer het naar aanleiding van de motie-Van der Staaij c.s. toegezegde onderzoek naar aanpassing van de verkeersboetes toegestuurd?


5
Zou met het onderzoek naar aanpassing van de verkeersboetes naar aanleiding van deze motie niet in belangrijke mate tegemoetgekomen kunnen worden aan de kritiek op de verhouding tussen de verschillende boetes?


6
Bent u bereid om in uw standpunt over de voorstellen van het Openbaar Ministerie voor aanpassing van de boetes ook een vergelijking te maken met de hoogte van andere boetes dan verkeersboetes, zodat een evenwichtige afweging van de hoogte van de boetes mogelijk is?