Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Tweede Kamer zet zich in voor de recreatiesector

Op 10 februari heeft de Tweede Kamer met minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gesproken over de aanpak Regeldruk 2011-2015.

Onnodige regelgeving is een van de grootste ergernissen van (recreatie) ondernemers. RECRON heeft contact gezocht met Kamerleden om belangrijke punten voor recreatieondernemers onder de aandacht te brengen. Concrete punten die de minister gaat oppakken zijn het afschaffen van het papieren nachtregister, willekeur in BAG registratie voor recreatieondernemers en het toetsen van nieuwe natuurwet op gevolgen voor het MKB. Ook gaat de minister zich sterk maken voor het Ondernemingsdossier.

Nachtregister
RECRON is zeer tevreden met de uitkomst van het debat. Het nachtregister is een ergernis die al lange tijd leeft onder recreatieondernemers en het moment is nu daar om gemeenten die er nog om vragen aan te pakken. Zoals Erik Ziengs (VVD) aangaf: âHet nachtregister is nog gebaseerd op de landloperwet en stamt nog uit de tijd van swiebertje. Ik roep gemeenten op die hier nog mee werken om daar mee te stoppenâ. RECRON gaat de komende tijd een lijst opstellen van gemeenten die nog met het nachtregister werken.

BAG

De BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) afschaffen voor recreatieterreinen is niet gelukt. Op vragen van Gerda Verburg (CDA) hierover zegde de minister toe om de willekeur bij de inspecteurs aan te pakken. Helaas hebben ondernemers hier niet veel aan,omdat er nog steeds een papieren werkelijkheid wordt geschapen. Verplaatsbare woningen worden geregistreerd waardoor het lijkt alsof alles goed is vastgelegd.

Regeldruk en Natura2000

Ook op het gebied van regeldruk en Natura2000 volgde een toezegging. Op vragen van Kamerlid Kees Verhoeven (Dâ66) zegde de minister toe dat hij zijn collega Bleker, staatssecretaris Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, gaat vragen de nieuwe natuurwet vooraf te toetsen op gevolgen voor het MKB. Een punt dat meteen positief werd opgepakt door ondernemers. Mark van Dam, eigenaar van Camping Wieskamp, twitterde aan Kees Verhoeven: âGoed gedaan, daar hebben we wat aan als MKB-ers in het buitengebiedâ.

Ondernemingsdossier

Tenslotte vroegen zowel Gerda Verburg (CDA) als Kees Verhoeven (Dâ66) de minister naar het Ondernemingsdossier, een digitaal kantoor waarmee de ondernemer zijn bedrijfsinformatie deelt met de overheid. RECRON is koploper van het Ondernemingsdossier. Hierover zegde de minister toe dat hij het gesprek aan gaat met andere overheden over aansluiting op het Ondernemingsdossier, waardoor het kan gaan doen wat het moet doen. Een drastische vermindering van de inspectiedruk.

Er zijn tijdens het debat vele toezeggingen gedaan die positief zijn voor de recreatieondernemers.

RECRON gaat de komende periode nauwlettend toezien dat deze toezeggingen ook worden uitgevoerd.