Ingezonden persbericht


( P E R S B E R I C H T )

Amsterdam, maandag 7 februari 2011

Jarige BankGiro Loterij trakteert culturele instellingen tijdens Goed Geld Gala 2011

Aanstaande donderdag 10 februari vindt het jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala plaats. Een bijzondere editie, want de BankGiro Loterij viert in 2011 haar 50-jarig bestaan. Tijdens het Goed Geld Gala maakt de BankGiro Loterij traditiegetrouw de hoogte bekend van het bedrag dat zij kan afdragen aan cultuur in Nederland, dit jaar uit de opbrengst van 2010. Geld dat is bijeengebracht door de 750.000 deelnemers die maandelijks meespelen in de BankGiro Loterij. Van elk verkocht lot is 50% bestemd voor cultureel erfgoed.

De culturele instellingen die al ondersteund worden, vernemen tijdens het komende Goed Geld Gala welke bijdragen zij tegemoet kunnen zien. Ook worden de gehonoreerde extra projecten bekend gemaakt. Daarnaast krijgen ook dit jaar weer een aantal nieuwe culturele instellingen steun van de BankGiro Loterij, eenmalig of structureel.

De BankGiro Loterij steunt al organisaties als Het Spoorwegmuseum, Het Rijksmuseum, Fries Museum, Prins Bernhard Cultuurfonds, Vereniging De Hollandsche Molen en Beeld en Geluid. Bijzondere projecten die momenteel met steun van de BankGiro Loterij worden uitgevoerd zijn onder andere:
- Verbouwing en uitbreiding van het Watersnoodmuseum (bijdrage BankGiro Loterij 300.000 euro)
- Restauratie van Panorama Mesdag in Den Haag (bijdrage 1.000.000 euro)
- Verbouwing Maritiem en Juttersmuseum in Texel (bijdrage 700.000 euro)
- Museum Speelklok, Musium, bekende Nederlandse artiesten spelen live met collectiestukken van het museum (bijdrage loterij 450.000 euro)

Het Goed Geld Gala vindt dit jaar plaats in Singer Laren, dat ook door de BankGiro Loterij wordt ondersteund. De presentatie is in handen van Harm Edens. Directievoorzitter Boudewijn Poelmann en ambassadeur Harmen Siezen blikken terug op het 50-jarig bestaan van de BankGiro Loterij en spreker/columnist Bart Chabot laat zijn licht schijnen over de culturele sector. Ongeveer 250 directeuren en voorzitters uit de culturele wereld wonen het Goed Geld Gala bij.

www.bankgiroloterij.nl

----------

BankGiro Loterij 50 jaar
In 2011 bestaat de BankGiro Loterij 50 jaar. Ooit begonnen als de Katholieke SUS-loterij (Sla uw Slag) is deze loterij via enkele naamswijzigingen uitgegroeid tot wat ze nu is: dé cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij wil cultuur in Nederland behouden en bevorderen. Daartoe steunt de BankGiro Loterij 54 beneficiënten - musea, monumenten en andere organisaties - die actief zijn op het terrein van cultuur. In 2009 leverden de loterijactiviteiten een afdracht aan de beneficiënten op van bijna 60 miljoen euro, geld dat is bijeengebracht door de 750.000 deelnemers.

----------

Noot voor de redactie,