Raad voor de Rechtspraak


Aanbesteding VIRO stopgezet

Den Haag, 10 februari 2011 - In het kader van het programma Vernieuwing Informatiesystemen Rechterlijke organisaties (VIRO) werkt de Rechtspraak aan de vervanging van Berber, het primair processysteem voor bestuursrecht. De aanbesteding hiervoor is begin 2010 gestart en onlangs is door een van de partijen een zogenoemde proof of concept afgeleverd. De Raad voor de rechtspraak heeft echter moeten besluiten tot het afbreken van de aanbesteding en de opdracht niet te gunnen.

De afgelopen maanden hebben ontwikkelingen plaatsgevonden die noopten tot heroverweging op de gunning. De Rechtspraak krijgt voor IT geen extra middelen uit de Rijksbegroting. Dit geldt voor 2011, en naar verwachting ook voor 2012.
Als gevolg hiervan is op basis van de aanbestedingsplannen en het programmaplan onder meer gekeken naar de financiële consequenties van het programma VIRO. Hieruit bleek dat uitvoering van het programma onverantwoorde risicoâs met zich meebrengt en onvoldoende zekerheid biedt over de af te leveren resultaten.
Daarnaast zou het programma meer dan de beschikbare financiële ruimte voor het operationeel houden van de IT-voorzieningen van de Rechtspraak in beslag nemen. Hierdoor zou de Raad voor de rechtspraak genoodzaakt zijn lopende projecten, waar het gaat om basisvoorzieningen van de rechtspraak, namelijk werkplekautomatisering en databeheer, te onderbreken. Als gevolg hiervan zou de bedrijfsvoering van de Rechtspraak in gevaar kunnen komen.

Deze overwegingen hebben de Raad doen besluiten het programma VIRO en daarmee de aanbesteding, te beëindigen. De Raad bezint zich samen met de gerechten op een nieuwe meerjarenplanning.

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 10 februari 2011