Rechtbank Maastricht


Politie mag kentekens gebruiken voor bestrijding drugscriminaliteit

Bij het project Waakzaam Twee is gebruik gemaakt van automatische nummerplaatcontrole. De gescande kentekens worden vergeleken met gegevens in een daarvoor ingerichte databank. Als een nummerplaat is gekoppeld aan iemand of aan een auto met (vermoedelijke) criminele (drugs) antecedenten, wordt de bestuurder voor een verkeerscontrole aangehouden op grond van de Wegenverkeerswet.

In het licht van het arrest van het Gerechtshof te âs-Hertogenbosch van 5 oktober 2010 (LJN: BN9352) komt de rechtbank tot het oordeel dat er geen sprake is van misbruik van bevoegdheid, nu verdachte nadat hij in het kader van de Wegenverkeerswet 1994 een stopteken had gekregen hem
- eveneens in het kader van de Wegenverkeerswet 1994 - naar zijn rijbewijs en kentekenbewijs werd gevraagd. De controlebevoegdheid in het kader van de Wegenverkeerswet 1994 is daardoor niet uitsluitend voor een ander doel - controle op de naleving van de Opiumwet - gebruikt.

Of opsporingsambtenaren een âredelijk vermoedenâ jegens iets of iemand mogen koesteren behoort, blijkens vaste jurisprudentie, door de zittingsrechter slechts marginaal te worden getoetst. In casu is er voldoende grond voor een redelijk vermoeden in de zin van artikel 9 van de Opiumwet.

LJ Nummer

BP3465

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 10 februari 2011