Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leegstandbeheerders blij met oproep minister

Amsterdam, 10 februari 2011 De Vereniging van Leegstandbeheer Nederland (VLBN) is blij met de oproep van minister Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) om bij anti-kraak alleen gebruik te maken van leegstandbeheerders die lid zijn van de brancheorganisatie. Alleen zo is de rechtspositie van anti-kraakbewoners gewaarborgd. De minister deed zijn uitspraak in een brief aan de Tweede Kamer.

Een aantal fracties in de Kamer had zijn zorg uitgesproken over de rechtspositie van anti-krakers. In een brief aan de Kamer stelt de minister dat genoemde bedrijven worden gecontroleerd door een onafhankelijke stichting die een keurmerk uitgeeft. Zaken als privacybescherming , de hoogte van de gebruikersvergoeding en de opzegtermijn van anti-kraakbewoners worden hierin geregeld. Minister Donner: "De Rijksgebouwendienst zal uitsluitend in zee gaan met gecertificeerde leegstandbeheerders."

Fons Schrader, voorzitter van de VLBN: "Ik ben blij dat de minister zich onomwonden achter de bedrijven opstelt die lid zijn van onze brancheorganisatie. Wij stellen onze dertigjarige kennis en expertise graag ter beschikking aan de nieuwe regelgeving die in het hele land zal worden uitgerold. We nodigen de gemeenten uit om in samenspraak met onze leden uitvoering te geven aan de anti-kraakwetgeving. Vergeet niet dat de nieuwe wet twee elementen bevat: kraken is strafbaar en langdurige structurele leegstand is maatschappelijk ongewenst. De VLBN stelt zich ten doel de kwaliteit en transparantie van het leegstandbeheer te bevorderen. We roepen alle organisaties en instellingen die zich hierin kunnen vinden op de handen ineen te slaan. Zij die met onze leden in zee gaan, weten dat ze te maken hebben met ondernemingen die zich aan de vastgestelde regels houden."


---