GroenLinks
Hongaren leggen rookgordijn om mediawet

Woensdag 9 februari 2011, 19:58u - Judith Sargentini
* Hongarije

* persvrijheid

Hongaren leggen rookgordijn om mediawet

De Hongaarse regering moet haar omstreden mediawet terugdraaien en komen met een nieuwe acceptabele mediawet. Dat eist GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini samen met haar Groene collega-Europarlementariërs in een resolutie waarover het Europees Parlement volgende week stemt. De reparaties van de huidige waarover Hongarije nu onderhandelt met eurocommissaris Neelie Kroes zijn volstrekt onvoldoende om de mediavrijheid in Hongarije te waarborgen.

"De technische discussie die de Hongaarse regering op dit moment voert met Kroes dreigt een rookgordijn te worden. Dat beneemt het zicht op de grondrechten die op het spel staan", waarschuwt Sargentini.

Belangrijke tekortkomingen van de Hongaarse mediawet worden niet aangepakt:

* De eenzijdige samenstelling en de almacht van de media-autoriteit,
* De hoge boetes die deze autoriteit kan uitdelen voor de overtreding van vaag omschreven voorschriften,

* Het gebrek aan rechterlijk toezicht op deze sancties en
* De ontoereikende bronbescherming voor journalisten.

Bezoek van Hongaarse Groenen

Parlementariërs van de LMP, de Groene oppositiepartij in het Hongaarse parlement, waren deze week op bezoek in Brussel. Sargentini: "Zij zijn bezorgd dat Kroes, na een aantal kleine aanpassingen, haar goedkeuringsstempel zet op de mediawet. Dat zou een fataal signaal zijn." De Europese Commissie heeft een te enge opvatting van haar taak bij de bescherming van grondrechten. Bovendien benut de Europese Commissie niet alle mogelijkheden die de Europese wetgeving biedt, vindt Sargentini. Zo spreekt de Hongaarse wet over `onafhankelijke regulerende organen'. "Het is duidelijk dat de Hongaarse media-autoriteit niet onafhankelijk is, maar dat het een werktuig is in de handen van regeringspartij Fidesz," aldus Sargentini.

Gedrocht

"Ook met de verbeteringen waar Kroes om vraagt blijft deze mediawet een gedrocht", stelt Sargentini. "De Hongaarse regering doet er beter aan om helemaal op nieuw te beginnen, ditmaal in samenspraak met oppositiepartijen, met belanghebbenden zoals journalistenvakbonden en met internationale organisaties zoals de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa."

Alle mogelijke druk uitoefenen

De ontwerp-resolutie die de Groene fractie heeft ingediend voor het debat van volgende week roept de Europese instellingen op om alle mogelijke druk uit te oefenen op de Hongaarse regering. Zo moet de Europese Commissie met inbreukprocedures bij de Europese rechter dreigen en een wetsvoorstel indienen voor mediavrijheid en -pluralisme. Het Europees Parlement moet een eigen rapport opstellen over de Hongaarse mediawet. Op basis daarvan kan de procedure voor bestraffing van mensenrechtenschendingen in gang worden gezet. Video: