Belgische Federale Overheid


* Go for Zero: elke verkeersdode is er één te veel!

Go for Zero: elke verkeersdode is er één te veel!

Datum: 11 februari 2011

Op donderdag 10 februari 2011 heeft de Staatssecretaris voor Mobiliteit de aftrap gegeven van 'Go for Zero'. Dat is een nieuw initiatief van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) dat bedrijven, organisaties, overheden, de media en individuele burgers verenigt voor veiliger verkeer.

Door het 'Go for Zero'-charter te ondertekenen geeft u te kennen dat elk verkeersslachtoffer er één te veel is en dat u zelf een concrete bijdrage zult leveren om het verkeer veiliger te maken. Het BIVV roept iedereen op om het charter te ondertekenen.

Volg het goede voorbeeld

Door het 'Go for Zero'-charter te ondertekenen zeggen grote mediagroepen zoals de VRT, de VMMa, SBS, MTV Networks, de RTBF en RTL-TVi toe om zelf het goede voorbeeld te geven en in hun programma's niet aan te zetten tot verkeersovertredingen en deze niet te banaliseren. Vooraanstaande organisaties zoals het VBO, Agoria, het Rode Kruis, de Profliga en Febiac maken hun leden bewust voor veilig verkeer en benadrukken hiermee hun belangrijke voorbeeldfunctie. Grote bedrijven zoals Electrabel maken er werk van om verkeerveiligheid te integreren in hun overkoepelende veiligheidsbeleid.

Samen met de staatssecretaris voor Mobiliteit en de vertegenwoordigers van de gewestelijke overheden zetten bovenstaande deelnemers op 10 februari symbolisch hun handtekening op de levensgrote 'Go for Zero'-letters, die nadien het hele land zullen rondreizen. Andere bedrijven en organisaties, maar ook burgers die het charter willen ondertekenen kunnen dat doen op www.goforzero.be. Tegelijkertijd loopt er ook een affichecampagne en een bioscoopspot, die duidelijk maken dat verkeersongevallen meer slachtoffers maken dan u denkt.

Op 14 maart volgt dan de 'Go for Zero'-dag, waarop de initiatiefnemers tijdens een grootscheepse actie zoveel mogelijk handtekeningen willen verzamelen.

Halvering van het aantal slachtoffers tegen 2020 ...

Het afgelopen decennium daalde het aantal verkeersdoden in ons land met meer dan 36 % (van 1 486 in 2001 tot 944 in 2008). De verkeersveiligheidsbarometer tot en met oktober 2010 toont nog een verdere daling. België zit daarmee op het Europese gemiddelde, maar we kunnen en moeten nog veel beter presteren.
Voor 2020 mikt de Europese Commissie op een halvering van het aantal slachtoffers ten opzichte van 2010, en ook de Verenigde Naties hebben de periode 2011-2020 uitgeroepen tot de 'Decade of Action for Road Safety' (en). Als we die ambitieuze doelstellingen willen waarmaken, dan moet iedereen aan de kar trekken: de overheden uiteraard, maar ook de bedrijfswereld, de grote organisaties uit het middenveld, de media én de burger/weggebruiker.

... als weggebruikers hun gedrag aanpassen

Menselijk gedrag is de hoofdoorzaak van de meeste verkeersongevallen. Zo vielen er in 2008 naar schatting ongeveer een 300-tal doden wegens overdreven of onaangepaste snelheid, een 200-tal wegens drinken en rijden en een 100-tal wegens het niet-dragen van de veiligheidsgordel. Als weggebruikers hun gedrag dus zouden aanpassen, zou een groot aantal slachtoffers vermeden kunnen worden.
Zo'n gedragswijziging vergt een zo breed mogelijk draagvlak. Bedrijven, media, overheden, organisaties en burgers die zich achter 'Go for Zero' scharen, geven daarmee te kennen dat het hen menens is met de verkeersveiligheid.

Meer informatie over 'Go for Zero' vindt u op de website van het BIVV.