Ingezonden persbericht


Persbericht

Het Noord Nederlands Orkest ontvangt het pianotalent Lucas Jussen

Groningen, 31 januari 2011, Het Noord Nederlands Orkest(NNO), onder leiding van dirigent Michel Tabachnik, ontvangt Lucas Jussen. Op het programma staan het Tweede Pianoconcert van Rachmaninov en delen uit werken van Borodin en Tsjaikovski. We starten de reeks op 10 februari in De Lawei te Drachten, aansluitend spelen we in Groningen, Stadskanaal, Emmen en Hoogeveen .We sluiten de concertserie af in Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht.

Drie meesters die elkaar waardeerden en inspireerden. Alledrie op en top Russisch en romantisch. Borodin is de geschiedenis ingegaan als één van de mooiste verklankers van die typisch Russische atmosfeer en passie. Zijn opera Prins Igor handelt over een 12e-eeuwse prins die ten strijde trekt tegen een Polewetskische stam; fraai decor voor oosterse dansritmes en orkestkleuren. Voor velen het mooiste werk voor piano en orkest is het Tweede pianoconcert van Rachmaninov. Een technisch hoogstandje dat alleen aan de handen van een ware pianovirtuoos kan worden toevertrouwd. Wij zijn dan ook zeer vereerd het wereldberoemde wonderkind Lucas Jussen aan u te mogen presenteren. Van de duisternis naar het licht; zo verloopt de Vijfde symfonie van Tsjaikovski. In noten gegoten is Tsjaikovski's wanhopige vraag wat te doen in een wereld waar homoseksualiteit taboe is: zich overgeven aan het noodlot of aan het geloof.

Borodin Ouverture Prins Igor
Rachmaninov Pianoconcert nr. 2
Tsjaikovski Symfonie nr. 5

Dirigent Michel Tabachnik
Piano Lucas Jussen

do 10 februari| Drachten| De Lawei| 20.00 uur*| ¤27,30 www.lawei.nl | 0512 - 33 50 50

vr 11 februari| Groningen| De Oosterpoort| 20.15 uur*| vanaf ¤20,50 www.de-oosterpoort.nl | 050 368 03 68

di 15 februari| Stadskanaal| Theater Geert Teis| 20.00 uur*| ¤19,- www.theatergeertteis.nl | 0599 - 63 17 31

wo 16 februari| Emmen| Theater De Muzeval| 20.15 uur*| ¤21,- www.muzeval.nl | 0591 - 61 70 00

do 17 februari| Hoogeveen| De Tamboer| 20.15 uur*| vanaf ¤21,- www.detamboer.nl | 0528 - 28 01 80
zo 20 februari| Utrecht| Vredenburg Leidsche Rijn| 15.00 uur| ¤19,- www.vredenburg.nl | 030 - 231 45 44


* Gratis inleiding één uur voor aanvang concert. In de Oosterpoort om 19.00 uur.

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld re beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren divers e CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van h et orkest. Daarnaast is Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.

Michel Tabachnik
Michel Tabachnik studeerde piano, compositie en orkestdirectie in Genève. Pas afgestudeerd werd hij gecoacht door grote dirigenten als Igor Markevitsj, Herbert von Karajan en Pierre Boulez. Vier jaar lang was hij ook assistentdirigent van Boulez. Het curriculum vitae van Michel Tabachnik toont onder meer engagementen bij de Berliner Philharmoniker, het Filharmonisch Orkest van St. Petersburg en het Orchestre de Paris. Verder was hij chef-dirigent van het orkest van de Gulbenkian Foundation in Lissabon en het Orchestre Philharmonique de Lorraine. Michel Tabachnik is bovendien een gerespecteerd componist. Hij voelt zich nauw verwant aan de stijl van componisten als Boulez en Xenakis. Zijn discografie demonstreert de reikwijdte van zijn repertoire: van Schumann tot Honegger, van Elgar tot Xenakis. Michel Tabachnik is hoofdvakdocent orkestdirectie aan de Koninklijke Academie voor Muziek in Kopenhagen. Vanaf september 2005 is Michel Tabachnik chef-dirgent van het Noord Nederlands Orkes t.

Lucas Jussen
Lucas Jussen (1993) begon op vijfjarige leeftijd met pianolessen bij Leny Bettman in Hilversum. Hij debuteerde op negenjarige leeftijd in het Concertgebouw, waar hij werd begeleid door Camerata Amsterdam. Jussen studeert momenteel bij Ton Hartsuiker en Jan Wijn en met regelmaat volgt hij lessen bij Maria João Pires. Ter gelegenheid van het zilveren jubileum van H.M. Koningin Beatrix in 2005 gaven Arthur en Lucas Jussen een concert in de Ridderzaal dat rechtstreeks op televisie werd uitgezonden. Ook waren te horen ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het Prinses Beatrixfonds in 2006 met Mozarts Concert voor twee piano's onder leiding van Jaap van Zweden en begeleid door respectievelijk de Radio Kamer Filharmonie en het Radio Filharmonisch Orkest in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en in het Amsterdamse Concertgebouw. Tijdens het Prinsengrachtconcert 2006 trad Lucas Jussen op met pianist Lang Lang. Eveneens in 2006 staan de Jussens centraal in de documentaire 'Help, ik h eb talent!', voor de AVRO televisie. Lucas Jussen speelde eind 2007 in het Concertgebouw met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden Chopins Tweede Pianoconcert. In het seizoen 2008-2009 waren er optredens bij het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het London Chamber Orchestra en recitals in de Herkulessaal in München en het Concertgebouw. Ook was er een optreden bij de opening van de Hermitage Amsterdam in juni 2009, in aanwezigheid van H.M. Koningin Beatrix en de Russische president. Op 12 september 2009 speelden de broers Jussen in de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw Amsterdam Poulencs Concert voor twee piano's, naar aanleiding waarvan er door de NPS een televisiedocumentaire werd gemaakt. In mei 2010 debuteerden de de Jussens in de Verenigde Staten bij het Dallas Symfonie Orkest en inm augustus 2010 bij het Internationale Pianofestival La Roque d'Anthéron met Mozarts Tiende concert voor twee piano's
. Lucas en Arthur Jussen zijn de eerste Nederlandse artiesten die een contract op het Deutsche Grammophon label tekenden.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.