Evangelische Omroep

GEVANGEN IN EGYPTE
Holland Doc ¡© De Vier Muren van Dina
Donderdag 10 februari 22.55 uur op Nederland 2

'De Vier Muren van Dina' is onder embargo al te zien via

Egypte staat op zijn kop. De bevolking is in opstand gekomen tegen de overheid. In de documentaire De Vier Muren van Dina een portret van een Egyptische vader en zijn dochter Dina (16) die slachtoffer zijn van hoe de overheid met het volk omgaat. De regering beschermt hen niet tegen doodsbedreigingen van extremistische moslims. Dina is op straat aangevallen met zoutzuur. Het liefst zouden ze het land uitvluchten, maar de regering heeft hun paspoorten ingenomen. Ze leeft daarom samen met haar vader al twee jaar ondergedoken. De documentairemaker Jan Willem den Bok dook bij hen mee onder en maakte voor Holland Doc 'De Vier Muren van Dina'.

Gevangen
De rechtszaak die Dina's vader heeft aangespannen om het land te kunnen verlaten is al twee jaar lang uitgesteld of gefrustreerd. Met de onrusten in Egypte lijkt de kans op vertrek verkeken. Haar vader vreest het ergste: als de moslims maar niet aan de macht komen.
Dina¡¯s leven is gevangen tussen vier muren. Voor haar geen school, geen vriendinnen, geen uitgaan. Dina heeft niets wat ieder ander meisje van 16 jaar wel zou hebben. Ze heeft alleen haar vader, met wie ze dag en nacht samenleeft. Dankzij bevriende Kopten lukt het hen nog om elke dag te overleven, maar dat wordt alleen maar moeilijker nu hun telefoons en internetconnectie zijn afgesloten.
In deze wereld vol angst en verveling moet Dina vechten om haar hoop op vrijheid niet te verliezen. Ze maakt kleurplaten van jurken om op een dag modeontwerpster te kunnen worden. Ze lakt haar nagels om mooi te zijn voor jongens die ze nooit tegenkomt. Ze staart naar een poster van Jezus die haar op een dag zal redden.
Wat is er gebeurd dat het zover is gekomen? Hoe brengt zij haar dagen door? Wat is haar droom? Met deze vragen volgde EO-documentairemaker Jan Willem den Bok hen een jaar lang en trok bij hen in huis. Een bijzondere documentaire over een jonge vrouw die vecht om normaal te blijven in een kleine benauwde wereld.

Nieuws
BBC, ZDF en Fox brachten de situatie van Dina al in 2009 in het nieuws: vader Maher en Dina vroegen de rechter om hun identiteitskaart te veranderen: ze wilden geen moslim meer zijn, maar christen, tot grote woede van vele moslims. Imams spraken diverse fatwa's over hen uit. Het verhaal van Dina staat niet op zichzelf maar tekent de gespannen verhouding tussen de moslims en de Koptische christenen in Egypte. De bloedige aanslagen in Egypte, zoals recent nog tijdens Kerst 2010, laten zien hoe diep het wantrouwen en de haat tussen beide religies geworteld is. De regering treedt niet op maar houdt discriminerende wetgeving in stand. De islamitische daders van vele aanslagen zijn nooit berecht.


---

---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep