Provincie Noord-Brabant

Persbericht

|Datum        
|4 februari 2011         
Première op 10 februari in Verkadefabriek Zes nieuwe films Schatten van Brabant

Zes korte films die het heden en verleden van Brabant met elkaar verbinden gaan op donderdag 10 februari in première. In de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch presenteert het provinciale cultuurprogramma Schatten van Brabant zes films die een eigentijds en bijzonder licht werpen op Brabant.

Alle films zijn gemaakt in opdracht van de provincie. Gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema: "Als provincie willen we eigentijdse cultuur en historie verbinden. Wat we zijn, wordt voor een belangrijk deel bepaald door wat we waren. En die geschiedenis moeten we vastleggen. We doen dat op veel terreinen, en op veel verschillende manieren, onder meer via films. En dat is hier natuurlijk een prachtig medium voor."

De films die om 15.00 uur in première gaan:

Ontdekking: Ensemble 306 is een gloednieuw ensemble met topmusici uit de hedendaagse muziek. Het muziekgezelschap is gevestigd op Strijp-S in Eindhoven, in het voormalige Philips Natuurkundig Laboratorium (NatLab), sinds 1914 een vrijplaats voor uitvinders. Ensemble 306 wil ontdekkingen en kruisbestuivingen die ooit in Kamer 306 op het NatLab plaatsvonden opnieuw onder de aandacht brengen en testen op de wereld van vandaag. Dwarsverbanden leggen tussen muziek, technologie en innovatie, voor een breed publiek. Dit werd op film vastgelegd door Movedmedia.

EELT is een project onder artistieke leiding van Monique Zijp. Met een groot team van kunstprofessionals en amateurs maakt zij een aantal interdisciplinaire voorstellingen waarin film en projectie belangrijke pijlers zijn. EELT wordt gemaakt op verschillende betekenisvolle locaties in Brabant. De bijbehorende film van Reg Gruson hoort bij de voorstelling in de Aa Bé Fabriek in Tilburg, die in 2011 gedeeltelijk wordt gesloopt en gedeeltelijk wordt gerestaureerd.

De ogen van een stad: Op twee videoschermen in een stadsbus in 's-Hertogenbosch zijn filmpjes uit de stad te zien. Het thema of onderwerp kan alles zijn, zolang de film maar is opgenomen door een amateur, in de buurt van de route van de bus. Het gaat de makers Jef Monté en Mark Thur om de beleving van het individu. Om de passagier in deze beleving mee te nemen, worden filmpjes niet willekeurig vertoond. Ze verschijnen pas op het moment dat de bus in de buurt van de opnamelocatie rijdt.

Ons thuis: Het Drents Dorp in Eindhoven is de bakermat van de immigratie van die stad. Het is een in de jaren twintig gebouwde buurt, bestemd voor het huisvesten van Drentse gezinnen. Philips had de jonge meisjes uit deze gezinnen nodig voor het fijne handwerk aan de gloeilampen. In de jaren zestig werd de wijk overspoeld door een nieuwe immigratiegolf, ditmaal van Spaanse gastarbeiders. Een decennium later volgden de Turken en de Marokkanen. Het stadsdeel werd zo een nieuw thuis voor mensen met ieder een eigen cultuur en geschiedenis, nu in beeld gebracht door Ingrid van Zummeren en Marloes Hoogenstraaten.

Het verleden heeft de toekomst: Voor het eerst in de historie van onze aarde wonen meer mensen in steden dan op het platteland. We vervreemden van de natuur. Voedsel heeft een andere betekenis gekregen en meestal weet men niet wat men eet of waar het vandaan komt. Stijn leidt een ander leven dan veel mensen en wil niet mee gaan in de sleur van de maatschappij. Hij is vijftien jaar schapenherder en sinds een aantal jaren produceert hij tevens slowfood. De rol van de schaapherder is nog even belangrijk als vroeger. Ton van Zantvoort en Annerose Langeveld maakten hier een film over.

Den heilige eik: Al 750 jaar staat in Den Hout, vlakbij Oosterhout, een eikenboom. Deze boom heeft veel meegemaakt en is het onderwerp in veel verhalen. Maar hoeveel van deze verhalen zijn tegenwoordig nog bekend? Nicole Volbeda en Bram Donders willen het rijke leven van de eik opnieuw tot leven wekken door omwonenden, voorbijgangers en deskundigen te interviewen en historisch beeldmateriaal te gebruiken.