Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 049 JA
Datum: 10 februari 2011

VVV-Fryslân een feit in groot deel van de provincie

Fryslân verbetert de dienstverlening en informatievoorziening aan toeristen en recreanten. Met ingang van april doen 15 gemeenten mee aan één provinciale VVV. Daarbij is ook Súdwest Fryslân. Ondernemers zijn de belangrijkste schakel in de toeristische keten. Zij gaan meer informatie geven aan de toerist. VVV-Fryslân stimuleert en faciliteert de samenwerking. Dat gebeurt door middel van een gezamenlijk dienstencentrum. Er komt één huisstijl voor Fryslân met herkenbare regio's daarbinnen.

"Gemeenten en ondernemers investeren nu samen in eenduidige en professionele informatievoorziening. Dit is het samenspel dat Fryslân nodig heeft. Voor onze gasten, de honderdduizenden toeristen, voor onze ondernemers, voor onze inwoners, voor onze banen", aldus toerisme gedeputeerde Jannewietske de Vries.

Vanaf vandaag zal de inrichting van VVV-Fryslân concreet worden gemaakt. Vestigingsplaats is Leeuwarden, bij VVV-Leeuwarden. VVV-winkels en agentschappen blijven de verantwoordelijkheid van de regio's. Het dienstencentrum ondersteunt volop.

Speerpunt is de informatievoorziening bij de ondernemers; daar is de toerist immers. Er komen VVV-corners waar de toerist informatie aangeboden krijgt over het bedrijf, de directe omgeving, de regio en de provincie. Die informatie is digitaal snel te vinden op bijvoorbeeld een touchscreen. Info wordt ook aangeboden op smartphones en internet. Hiervoor wordt nadrukkelijk samengewerkt met Fryslan Marketing. Alles binnen één huisstijl voor Fryslân enmet herkenbare regio's. Het zuidoosten van de provincie wordt bijvoorbeeld nadrukkelijk herkenbaar als "De Friese Wouden".

Uitgangspunt voor de nieuwe VVV-Fryslân is kort gezegd: richt je op de wensen van de toerist en breng de informatie naar de toerist en niet de toerist naar de informatie. Doe wat je overal moet doen samen, stel de ondernemer centraal in de organisatie. Vooral op het gebied van digitale informatievoorziening gaan ontwikkelingen snel, zijn kosten hoog en is de hele wereld binnen handbereik. Doe dit samen; dat is goedkoper en kansen op succes zijn vele malen groter. VVV-Fryslân is ontwikkeld onder regie van de provincie Fryslân met een stuurgroep van gemeenten. Procesmanager is Martin Cnossen, van Stichting DBF.

De volgende gemeenten zijn positief over deelname: Midden-Fryslân: Leeuwarden, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Liittenseradiel Zuidwest-Fryslân: Súdwest Fryslân
Noardwest-Fryslân: Het Bildt, Leeuwarderadeel, Menameradiel, Frankeradeel, Harlingen (een aantal gemeenten legt het voorstel nog voor aan raad en/of ondernemers) Zuidoost-Fryslân: Smallingerland, Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Heerenveen en Opsterland.




Provincie Friesland