Gemeente Maastricht

Belvédère definitief voorstel perifere detailhandel

Het college van burgemeester en wethouders stelt definitief voor om de PDV-locatie aan Belvédère toe te wijzen. Belvédère is de meest wenselijke locatie onder meer vanwege de ligging bij de binnenstad en de toekomstige GDV-locatie in het Eiffelgebouw. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat alle locaties een vergelijkbare voorbereidingstijd vragen voordat met de bouw kan worden begonnen. Daarnaast werd bekeken of het opknippen van de locatie in twee delen mogelijk is, maar dat gaat ten koste van de schaalvoordelen en de gezamenlijke uitstraling van de winkels. De locatie Maastricht-Eijsden is bovendien nodig als bedrijfsterrein.

De gemeenteraad gaf in januari 2010 opdracht om vier mogelijke locaties voor een PDV-cluster te onderzoeken. Uit dit onderzoek kwam Belvédère als beste optie naar voren vanwege de relatie met de binnenstad en de toekomstige GDV-locatie. Er waren echter twijfels over de bereikbaarheid van het gebied en de tijd die nodig was voordat de locatie gerealiseerd kon worden. Die twijfels zijn met aanvullend onderzoek weggenomen. Omdat op alle locaties procedures gevolgd moeten worden is overal ongeveer drie jaar voorbereidingstijd nodig. Daarnaast betekent het verleggen van de Noorderbrug een doorbraak voor de bereikbaarheid van Belvédère. Met de aanpassing wordt het gebied veel sneller beter bereikbaar. Tenslotte is onderzoek gedaan naar de juridisch-financiële aspecten van de locaties voor de gemeente. Ook dit onderzoek wijst op Belvédère.

Maatwerk voor tuincentrum Uit gesprekken met ondernemers is gebleken dat een groot tuincentrum in het zuidoosten van Maastricht niet naar de noordelijke locaties wil. Het bedrijf heeft al lang de wens om uit te breiden op de huidige locatie of in de buurt. Omdat het tuincentrum heeft bewezen in de bestaande situatie solitair te kunnen overleven bekijkt het college of er maatwerk mogelijk is. Binnen de kaders van het detailhandelsbeleid is er ruimte om een uitbreiding van de huidige situatie in het zuiden te faciliteren.

Samenhangend geheel Eind december presenteerde onderzoeksbureau Progère een onderzoek over de vier mogelijke locaties in Maastricht. Belvédère blijkt de meest wenselijke locatie te zijn vanuit economisch en ruimtelijk oogpunt. Een PDV-locatie in Belvédère vormt een samenhangend geheel met de binnenstad en de toekomstige grootschalige detailhandel in het Eiffelgebouw. Het aaneensluiten van de verschillende locaties versterkt de verschillende winkelgebieden omdat de verschillen tussen PDV, GDV en winkels steeds meer vervagen.

Beslissing in februari De gemeente wil het functioneren van de perifere en grootschalige detailhandel (PDV/GDV) in Maastricht verbeteren. Voorbeelden van PDV zijn bouwmarkten, tuincentra of meubel/keuken/sanitairzaken, GDV zijn bijvoorbeeld grote sport- of bruin- en witgoedwinkels. De Sphinx-locatie aan de Boschstraat is al eerder aangewezen als het nieuwe GDV-cluster in de stad. Op 15 februari bespreken de raadscommissies Stadsontwikkeling en Economische & Sociale Zaken het voorstel van het college over een PDV-concentratie. De raad beslist definitief in de vergadering van dinsdag 22 februari.