Universiteit van Tilburg

Persbericht 10 februari 2011

Blijf je roken omdat je dat zelf wil?

Filosofische inleiding vrije wil-debat voor VWO-scholieren

Als je blijft roken omdat je verslaafd bent, terwijl je regelmatig probeert te stoppen, rook je dan nog wel uit vrije wil? Deze en veel meer vragen, casussen en sleutelteksten staan in het zojuist verschenen boek Vrije wil: Discussies over verantwoordelijkheid, zelfverwerkelijking en bewuste aansturing, geschreven door de filosofen Sander Voerman - Tilburg University - en Tjeerd van de Laar. Het boek gaat in het VWO gebruikt worden in de eindexamenjaren 2012-2015.

Recent onderzoek naar het bestaan van een vrije wil houdt niet alleen wetenschappers verdeeld, maar heeft ook maatschappelijk grote gevolgen. Als de vrije wil niet bestaat, zijn we dan nog verantwoordelijk voor onze handelingen? Welke gevolgen zou het hebben voor het recht, als we niet meer dan een speelbal zijn van onze genen of opvoeding?

Ons alledaagse idee van vrije wil is niet zo vanzelfsprekend als het misschien lijkt: het is een product van filosofische ontwikkelingen uit de oudheid, de middeleeuwen en de moderniteit. Vandaag de dag wordt vrije wil vooral in verband gebracht met verantwoordelijkheid, zelfverwerkelijking en bewustzijn. Sander Voerman, promovendus aan de Tilburgse School of Humanities, en VWO-leraar filosofie Tjeerd van de Laar, die aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveerde, geven in het boek een toegankelijk en systematisch overzicht van uiteenlopende filosofische opvattingen hierover. Vragen en casussen in het boek sluiten nauw aan bij hedendaagse kwesties en de belevingswereld van scholieren. Tenslotte is een aantal sleutelteksten van belangrijke filosofen opgenomen, met toelichtingen door de auteurs.

Website
Tegelijkertijd met het boek is een begeleidende website gelanceerd op http://vrijewil.info. Op de site zijn diverse links naar video's en artikelen te vinden. In de komende jaren zullen de auteurs via deze website actuele achtergronden bij het boek blijven aanbieden aan docenten, scholieren en andere geĂŻnteresseerden.




Universiteit van Tilburg