Ingezonden persbericht


Persbericht 10 februari

Teylers Museum ontvangt 9 ton van de BankGiro Loterij

voor restauratie en opening Fundatiehuis

Teylers Museum ontvangt 9 ton van de BankGiro Loterij voor de restauratie en opening van het Fundatiehuis. Dat werd vanmiddag bekendgemaakt tijdens het Goed Geld Gala van de cultuurloterij die in 2011 precies 50 jaar bestaat. Het Fundatiehuis, het oude woonhuis van naamgever Pieter Teyler, is in zeer slechte staat en moet nodig gerestaureerd worden. In 2015 wil het museum het statige pand voor het publiek openen. De 9 ton van de BankGiro Loterij vormt een stevige basis voor verdere fondswerving. Het museum heeft in totaal 5,5 miljoen euro nodig om het plan te kunnen voltooien.

Naast deze eenmalige extra bijdrage krijgt Teylers Museum als meerjarige begunstigde opnieuw een bedrag van 2 ton voor verdere uitbreiding van de kunstverzamelingen.

Fundatiehuis

Enkele ruimtes van het Fundatiehuis behoren tot de best bewaarde historische interieurs van Nederland. Oude bouwkundige elementen die elders vaak al lang verdwenen zijn, zijn hier vaak behouden. Vanwege de slechte en zeer kwetsbare staat is het huis op dit moment niet toegankelijk voor het publiek.

Het huis is altijd onlosmakelijk verbonden geweest met het museum. Kasteleins (beheerders) en bestuursleden bewoonden het pand. Daarnaast werden en worden een aantal kamers als vergaderruimtes gebruikt.

Het oude woonhuis is nu uitsluitend te bezichtigen tijdens een rondleiding op Open Monumentendag. De enthousiaste reacties van bezoekers vormden de aanleiding voor het museum om na te denken over het permanent openstellen van het Fundatiehuis. Volgens velen is het pand te bijzonder om verborgen te blijven voor het publiek.

Opening

In 2015 opent Teylers Museum de deuren van het Fundatiehuis. Bezoekers kunnen genieten van prachtige stijlkamers en maken kennis met Pieter Teyler en de tijd van de Verlichting. De bovenste verdieping wordt klaargemaakt voor een internationaal artists and scientists in residence programme. Kunstenaars en wetenschappers worden bij toerbeurt uitgenodigd om onderzoek te doen naar de (actuele) aspecten van de Verlichting.

BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij steunt organisaties op het gebied van cultuur. 750.000 deelnemers spelen elke maand mee. Van elk verkocht lot is 50% bestemd voor de begunstigden. In 2009 heeft de BankGiro Loterij bijna 60 miljoen euro uitgekeerd aan 54 begunstigden.

Tijdens het Goed Geld Gala maakt de BankGiro Loterij traditiegetrouw de hoogte bekend van het bedrag dat zij kan afdragen aan cultuur in Nederland.

noot aan de redactie:

Voor meer informatie over het Fundatiehuis of foto's:

Froukje Budding, afdeling Publiekszaken Teylers Museum, T. 023 516 09 71 (rechtstreeks) of T. 023 516 09 60 (algemeen) of pers@teylersmuseum.nl.

Voor persinformatie over de BankGiro Loterij kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie. De afdeling is te bereiken op 020- 57 37 677 of via communicatie@bankgiroloterij.nl.