Ingezonden persbericht


Delft, 10 februari 2011

Mecanoo ontwerpt Amsterdam University College

Donderdag 10 februari 2011 is de officiële start bouw gevierd van de nieuwe universitaire Liberal Arts and Sciences bacheloropleiding van het Amsterdam University College. De faculteit is ontworpen door Mecanoo architecten uit Delft in opdracht van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Het nieuwe gebouw komt in Science Park Amsterdam, het internationale bèta-kenniscentrum in de Watergraafsmeer, en wordt in 2012 opgeleverd.

Het Amsterdam University College is een inspirerend en duurzaam gebouw van 6000 m² voor internationale studenten en hun docenten. Het is een plek waar de studenten leren, debatteren, samenwerken en ontspannen, een huis waar talenten, ideeën en ambities samenkomen.

Vanuit de stad en vanaf het nieuwe treinstation vormt de nieuwbouw, samen met de monumentale Anna Hoeve, de entree naar het Science Park. Het kenmerkende zigzaggende dak geeft een sterke identiteit aan de nieuwe huisvesting van het Amsterdam University College. De opvallende gevels zijn gemaakt van cortenstaal en geven het gebouw een robuuste en tegelijkertijd vriendelijke uitstraling. De faculteit biedt een prettige leeromgeving met veel daglicht dat naar binnen valt via drie langwerpige vides. De vides bieden zicht op de verschillende verdiepingen en zijn samen met de brede trappen in de centrale hal belangrijke ontmoetingsplekken voor studenten en docenten. Het geknikte dak creëert een zolder waar de meer geborgen, rustige studieplekken en de bibliotheek liggen. In het duurzame, compacte gebouw wordt gebruik gemaakt van onder andere warmte-koude opslag en betonkernactivering. De mossedum dakbedekking zorgt niet alleen voor isolatie maar functioneert ook als waterberging.


- einde persbericht -