Medisch Centrum Alkmaar

publicatiedatum: 10 februari 2011

raad van bestuur ontkracht twijfels SP-fractie

Afgelopen week sprak Richard de Graaf van de SP-fractie in Provinciale Staten zijn zorgen uit over de draagkracht van de MCA Gemini Groep en de daarmee gepaard gaande risico's bij de gelijktijdige bouw van twee nieuwe ziekenhuizen. Daarnaast vraagt de partij zich af welke logistieke problemen zich in dergelijk geval voor kunnen doen.

De raad van bestuur van de MCA Gemini Groep is verbaasd over de vragen en aannames van de SP-fractie. Er kan alleen sprake zijn van nieuw- en/of verbouw indien daar een sluitend financieel plan aan ten grondslag ligt. Voor beide ziekenhuizen zijn, afzonderlijk van elkaar, financiële plannen opgesteld. Met verschillende banken worden deze plannen nu doorgenomen waarbij eveneens wordt bekeken of de financiering afzonderlijk aan beide ziekenhuizen of gecombineerd aan de MCA Gemini Groep kan worden verstrekt.

continuïteit
In tegenstelling tot wat de SP-fractie veronderstelt, zal de nieuw- en verbouw van beide ziekenhuizen niet tegelijkertijd plaatsvinden. Dit is ook nooit aan de orde geweest. Zaken als beschikbare capaciteit, personele bezetting en aanrijtijden van ambulances zijn in het geheel niet aan de orde. De continuïteit van het zorgaanbod zal dan ook op geen enkele manier worden beïnvloed door de bouw. De zorgen van de SP-fractie over de continuïteit van het zorgaanbod in de regio bij kostenoverschrijdingen zijn ongegrond. Indien nieuw- en/of verbouw financieel niet haalbaar is, zal een bank immers geen financiering verstrekken.

positieve afloop
De raad van bestuur van de MCA Gemini Groep vindt het jammer dat de SP-fractie zich niet beter heeft laten informeren over de nieuw- en verbouwplannen. De gesprekken over de financiering zijn in volle gang en de raad van bestuur gaat uit van een positieve afloop waarna de nieuw- en verbouw daadwerkelijk van start kan gaan.