Standpunt minister orgaandonatie: gemiste kans

donderdag 10 februari 2011

Op 8 februari heeft de nieuwe minister van VWS, Edith Schippers, haar visie op orgaandonatie naar de Tweede Kamer gestuurd. Net als haar voorganger Klink wenst zij geen wijziging in het donorregistratie systeem door te voeren, waarbij mensen zichzelf moeten aanmelden als orgaandonor.

Een overgang naar een `geen bezwaarsysteem' of Actief Donor Registratiesysteem (ADR) - waarbij elke volwassen Nederlander automatisch orgaandonor is, tenzij je aangeeft dat niet te willen - betekent in de ogen van Minister Schippers een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht van de burgers.

De Hartstichting is groot voorstander van het Actief Donor Registratie (ADR) systeem. In landen waar soortgelijke systemen van kracht zijn (Spanje, België, Oostenrijk) zijn meer donororganen beschikbaar dan in Nederland en hoeven patiënten minder lang op wachtlijsten te staan.

In een interview met Radio 2 op dinsdag 8 februari (minuut 01.09.22) reageert de directeur van de Hartstichting, Hans Stam, teleurgesteld op de keuze van de Minister het oude beleid voort te zetten.

Hans Stam: "Wij zijn toe aan verandering als het gaat om orgaandonatie. Inzet op betere organisatie in de ziekenhuizen (wat de minister wil) is echt onvoldoende. De Minister gebruikt een politiek argument, namelijk dat het ADR een inbreuk zou zijn op het zelfbeschikkingsrecht, maar dat is onzin. Je kunt ook zeggen: ik wil géén donor zijn, het is dus het individu dat bepaalt. De Minister neemt een zware verantwoordelijkheid op haar schouders. Er zijn ons inziens onnodig veel mensen die sterven terwijl ze op de wachtlijst staan. Het gaat om leven en dood, niet om politiek".