Kom Polderen! in Nieuw Land

02/02/2011 10:02

Nieuw Land Erfgoedcentrum

Lelystad - Flevoland is vrijwel dagelijks in het nieuws. Hoe lossen we de file tussen Almere en Amsterdam op? Wordt vliegveld Lelystad een tweede Schiphol? Gaat Oostvaarderswold toch nog door? Is verdere samenwerking tussen Almere en Amsterdam een goed idee? En wat is de noodzaak van een windpark bij Urk? Kortom, hoe zien we de toekomst van het Zuiderzeeproject? Politieke partijen rollen landelijk, provinciaal en regionaal over elkaar heen. Samenwerking lijkt nog ver te zoeken. Tijd voor polderen!

In de nieuwe vaste presentatie Polderen! Verleden en toekomst van het Zuiderzeeproject stelt Nieuw Land deze en andere onderwerpen centraal. De tentoonstelling laat de grootsheid en complexiteit van het Zuiderzeeproject zien. Ook toont Polderen! begrip voor de verschillende invalshoeken tijdens het realiseren van het project en de belangen die spelen bij de inrichting van nieuw land. Zowel in het verleden, heden als in de toekomst. De tentoonstelling is te bezichtigen vanaf zaterdag 12 februari, de officiële opening is op vrijdag 11 februari.

Polderen! Verleden en toekomst van het Zuiderzeeproject

Polderen! is een nieuwe, moderne, interactieve en multimediale tentoonstelling. Het laat zien hoe het grootste infrastructurele project van Nederland - het Zuiderzeeproject - een spiegel is van het ontstaan van de huidige Nederlandse samenleving. Ook toont de presentatie hoe het idee van leefbaarheid door de jaren heen is veranderd en zaken als natuur, recreatie en bereikbaarheid steeds belangrijker worden.

Kortom, Polderen! gaat in op:

De geschiedenis van het Zuiderzeeproject als een voortdurend proces van aanpassing aan de wensen van de tijd.

De veranderende relatie tussen overheid en burger: van voor de burger naar met de burger;

De combinatie van en confrontatie tussen algemeen en persoonlijk belang;

De complexiteit van het stellen van de juiste doelen en het maken van de juiste keuzes; en de impact hiervan op het dagelijks leven van gewone mensen.

Nieuw Land is een museum, archief en studiecentrum ineen. Nieuw Land wil actief bezoekers met andere ogen naar Flevoland laten kijken door middel van permanente en tijdelijke tentoonstellingen, publieksactiviteiten en educatieve programma's. Nieuw Land is ondergebracht in een modern gebouw dat oorspronkelijk is ontworpen door Benthem Crouwel en later is aangepast door Atelier Pro. Het gebouw is in Lelystad direct aan het water gelegen naast Bataviawerf en Bataviastad en uitstekend bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.

Nieuw Land is een openbaar lichaam op basis van de gemeenschappelijke regeling tussen het ministerie van OC?, de provincie Flevoland, de gemeenten Dronten, Lelystad, Urk en Zeewolde, het Waterschap Zuiderzeeland, alsmede de Stichting Nieuw Land en de Stichting Bevolkingsonderzoek in de Drooggelegde Zuiderzeepolders.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.