Vrije Universiteit Amsterdam

Samengestelde weefsel allotransplantatie door modulatie van immuunsuppressie


* Startdatum: 11-02-2011


* Tijd: 09.45


* Locatie: Auditorium


* Titel: Composite Tissue Allotransplantation by Modulation of Immunosuppression


* Spreker: M. Larsen


* Promotor: prof.dr. M.J.P.F. Ritt


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Mikko Larsen en collega's vonden een manier om levend bot te transplanteren waarbij medicijnen tegen afstotingsverschijnselen voor korte duur nodig zijn. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de reconstructieve chirurgie.

Na een ongeval, het falen van een prothese of door de behandeling van botkanker kan een belangrijke afwezigheid van bot ontstaan. Het herstellen van deze botdefecten kan op verschillende manieren: het gebruik van eigen bot, en prothese of met dood bot uit de botbank. Iedere methode heeft nadelen: er is weinig eigen bot voorhanden dat anders niet gemist zou worden en bovendien is er vrijwel altijd een groot verschil in grootte en structurele eigenschappen. Protheses en donorbot kunnen op de lange termijn falen. Een ideale vervanger van een botdefect zou levend bot zijn met dezelfde structurele dimensies en genezingstendens als het oorspronkelijke bot dat gereconstrueerd moet worden. Dit zou inhouden dat levend bot van een donor gebruikt zou moeten worden. Dit is technisch goed mogelijk maar het wordt nog zelden toegepast omdat daarvoor levenslang anti-afstootmedicijnen geslikt moeten worden, die zelf een risico geven op kanker.

Larsen vond een manier om het mogelijk te maken levend bot te transplanteren waarbij die medicijnen voor alleen heel korte duur nodig zijn. In een rattenmodel voerde hij dijbeenbottransplantaties uit waarbij een bloedvat van de ontvanger in de mergholte werd gebracht. Dit nam de bloeddoorstroming van het bot over. Als daarna de anti-afstootmiddelen stoppen, wordt de oorspronkelijke bloedvoorziening afgestoten, maar de nieuwe niet, en blijft het bot in leven. Larssen toonde dit aan met microscopische analyse van de cellen en bloedbanen in de getransplanteerde botten.

Het proefschrift is te downloaden via VU-dare

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam