Wetterskip Fryslân

Holland

Wetterskip Fryslân staat op BOOT Holland

donderdag, 10 februari 2011
Wetterskip Fryslân staat ook dit jaar weer op de watersportbeurs BOOT Holland van 11 t/m 16 februari in het WTC Expo in Leeuwarden. Het waterschap heeft gekozen voor het thema: Stop lozing afvalwater; lekker fri(e)s. Door voorlichting te geven aan watersporters hoopt het waterschap op een verbetering van de kwaliteit van het Friese oppervlaktewater.

Op BOOT Holland vertellen de waterschappers de bezoekers over het werk van Wetterskip Fryslân in het algemeen én over de voordelen van vuilwaterinzameling in het bijzonder. Het gebruik van een vuilwatertank verhoogt de kwaliteit van het watersportgebied en levert schonere meren op waarbij de kwaliteit van het zwemwater wordt verbeterd. Bovendien vervuilen watersporters die vuilwater lozen de natuur, terwijl we -om daarvan te kunnen blijven genieten- daar juist zuinig op moeten zijn.

Pleziervaartuigen mogen al sinds 1 januari 2009 geen toiletwater meer op het oppervlaktewater lozen. Helaas legen nog steeds te weinig watersporters de vuilwatertank bij de verzamelpunten bij de jachthavens in Fryslân. Er wordt dus nog te vaak geloosd op het oppervlaktewater. Hierdoor is de verontreiniging van het zwemwater in de buurt van aanlegplaatsen voor de recreatievaart veel te hoog, zo blijkt uit onderzoek van het waterschap. Incidenteel heeft Wetterskip Fryslân ook midden op de grote meren hoge concentraties verontreiniging gevonden. Waarschijnlijk als gevolg van het lozen van een volle tank op ruim water.

Bezoekers van BOOT Holland zijn van harte welkom op stand 5074 van Wetterskip Fryslân, in de Friezenhal.