Persuitnodiging: Aanbieden 30.000 handtekeningen aan Minister Kamp

10/02/2011 15:36

ABVAKABO FNV

Persuitnodiging, 10 februari 2011

Wat? Aanbieden 30.000 handtekeningen aan minister Kamp voor afschaffing van de dagelijks schommelende rente waarop pensioenfondsen hun dekkingsgraden moeten baseren.

Waar? Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Anna van Hannoverstraat 4, Den Haag

Wanneer? Vrijdag 11 februari 2011, 15.00 uur

Minister Kamp ontvangt 30.000 handtekeningen

De onrust in pensioenland is de leden van de Algemene Centrales van Overheidspersoneel (ACOP) niet ontgaan. Ondanks dat er sprake is van een voorzichtig herstel van de rendementen, blijft het afstempelen van pensioen een reële mogelijkheid. De pensioenfondsen hebben namelijk nog steeds last van de lage dagrente.

Die lage rente zorgt ervoor dat er meer geld nodig is om de pensioenen nu en in de toekomst uit te kunnen keren. Maar omdat de rente per dag sterk kan verschillen, fluctueren ook de dekkingsgraden van de pensioenfondsen stevig. En wanneer de dekkingsgraad te laag wordt, dan is het korten op de lopende en opgebouwde pensioenrechten bijna onvermijdelijk.

De vakbonden willend daarom dat Minister Kamp de regels veranderd zodat een momentopname van de rente niet langer bepaalt of de pensioenuitkeringen verlaagd moeten worden. De bonden pleiten voor het rekenen met een trendmatige rente, gebaseerd op de rentestanden over meerdere jaren. De bonden worden hierin massaal ondersteunt door de leden die de afgelopen weken 30.000 handtekeningen instuurden. Minister Kamp krijgt deze handtekeningen vrijdagmiddag overhandigd door de voorzitter van de ACOP Ruud Kuin en de voorzitter van Abvakabo FNV Edith Snoey.