Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie dr. H.D. Webbink

Titel oratie
' Van Evidentie Naar Impact'

---

Leerstoel:
leeropdracht Policy Evaluation, with specific focus on strategic philanthropy, health and education

Datum
11 februari 2011 16:00

---

Locatie:
Woudestein, aula

---

Faculteit
Erasmus School of Economics (ESE)

Veel vragen over invloed goede doelen-sector

Oratie tweede hoogleraar Erasmus Centre of Strategic Philantropy

Hoe kan binnen de goede doelen-sector impact worden gemeten en hoe kan de impact worden vergroot? Die vraag stelt prof.dr. Dinand Webbink in zijn oratie `Van Evidentie Naar Impact', waarmee hij op vrijdag 11 februari 2011 het ambt aanvaardt van hoogleraar Policy Evaluation, with a specific focus on strategic philanthropy, health and education in de Erasmus School of Economics. De leerstoel is verbonden aan het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP).

Jaarlijks worden veel middelen besteed aan goede doelen, in Nederland ca. 4,5 miljard euro, in Europa ca. 50 miljard euro. Waar die middelen vandaan komen en waaraan ze worden besteed is bekend, maar in hoeverre deze middelen effectief worden ingezet niet. De laatste jaren bestaat grote belangstelling voor het effect van de goede doelen-sector. Webbink stelt voor om impact te definiëren als de oorzakelijke bijdrage van een project aan de relevante uitkomsten.

Evidence-based beleid
Kennis over beleid dat werkt of beleid dat niet werkt kan hoge baten opleveren. Beleid dat werkt kan worden uitgebreid en beleid dat niet werkt kan worden stopgezet. Toch leidt nieuwe kennis over de impact van beleid niet vanzelfsprekend tot nieuw beleid. `Slecht nieuws' over de effecten van beleid wordt door beleidsmakers regelmatig bestreden: de opzet van het onderzoek deugt niet, het onderzoek is te beperkt, de doelen waren anders, het beleid is al lang bijgesteld. Deze reactie van beleidsmakers hangt samen met de vele belangen verbonden aan beleid en het belang dat in politiek en media wordt gehecht aan succesvol beleid. Aan het negeren van `slecht nieuws' kunnen echter hoge kosten verbonden zijn vanwege het continueren van beleid dat niet werkt. De relatie tussen onderzoek en beleid kan worden versterkt door bij de opzet van het beleid al te kijken naar mogelijkheden om de effecten op een geloofwaardige wijze vast te stellen.
Prof.dr. Webbink bepleit de focus in het beleid te verschuiven van actieplannen en monitoring naar serieuze evaluaties. "Het gaat immers niet om de acties maar om de resultaten van de acties", aldus Webbink.

Prof.dr. Dinand Webbink is naast prof.dr. Lucas Meijs de tweede hoogleraar die nu verbonden is aan het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP). Het ECSP is opgericht door Erasmus School of Economics (ESE), Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en stichting Adessium. Doel van genoemde stichting is om de kwaliteit, effectiviteit en transparantie van de filantropische sector in Europa en meer in het bijzonder in Nederland te vergroten. Het ECSP probeert dit te bereiken door middel van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Dinand Webbink heeft een ruime staat van dienst als onderzoeker bij het Centraal Planbureau (CPB). Hij is momenteel programmaleider Onderwijs & Wetenschap bij het CPB en programmaleider Evaluation Studies bij het Top Institute for Education Research (TIER). Daarnaast is Webbink research fellow van het Tinbergen Instituut en is hij lid van de wetenschappelijke begeleidingscommissie van het programma Onderwijsbewijs dat een groot aantal gecontroleerde experimenten in het onderwijs stimuleert.