Gemeente Den Haag

25 monumentale bomen Koninginnegracht gered

Raad stemt in met voorstel tramtracé Koninginnegracht

Gepubliceerd: 11 februari 2011 Laatste wijziging: 11 februari 2011

Op donderdag 19 februari stemde de raad in met het nieuw voorstel van het college ter verbetering van het tramtracé Koninginnegracht. Het college zal de raad informeren over de keuze voor de soort, de grootte en de groeiomstandigheden van de te herplanten bomen aan de Koninginnegracht.

De raad sprak over een nieuw voorstel ter verbetering van het tramtracé Koninginnegracht. Het college stelt in dit voorstel voor om ten aanzien van de verbetering van het tramtracé Koninginnegracht in te stemmen met de uitwerking van de maaiveldvariant en niet over te gaan tot de aanleg van een tramtunnel. Wel zouden de bomen aan de waterzijde van de trambaan tussen de Bosbrug en Madurodam worden gekapt, met uitzondering van de 25 monumentale kastanjes tussen de Javastraat en Riouwstraat. Een groot deel van de raad is tevreden met de nieuwe variant van het voorstel, omdat de monumentale bomen hiermee zijn gered.

De Haagse Stadspartij wil dat er bij de uitvoering van de variant, behalve de monumentale bomen, ook andere bomen worden gespaard. Deze fractie dient hiervoor een amendement in. Hoewel de Politieke Partij Scheveningen, Partij van de Eenheid, SP, PVV en GroenLinks hun steun hieraan gaven, werd het amendement verworpen.

De fracties GroenLinks, D66, PvdA, de Haagse Stadspartij en de Partij voor de Dieren dienden samen een motie in waarmee zij het college verzochten de raad te informeren over de keuze voor de soort, de grootte en de groeiomstandigheden van de te herplanten bomen aan de Koninginnegracht. Deze motie werd door de hele raad aangenomen.

Het behoud van de bomen bij de herinrichting van de Koninginnegracht was eerst geraamd op EUR 6 miljoen. Het kosten van de herinrichting van de Koninginnegracht in het laatste voorstel zijn geraamd om ongeveer EUR 3 miljoen. Hierdoor is sprake van het vrijvallen van EUR 3 miljoen. De PvdA-fractie diende samen met de fracties VVD, D66 en CDA een motie in waarmee zij het college verzocht de vrijgevallen EUR 3 miljoen bij de Voorjaarsnota 2011 toe te kennen aan de algemene middelen. Hoewel de Politieke Partij Scheveningen, Partij van de Eenheid, Partij voor de Dieren, SP, Haagse Stadspartij, PVV en GroenLinks tegen stemden, werd de motie aangenomen.

De CDA-fractie vraagt het college ook te kijken naar de mogelijkheid om de parkeerplaatsen te compenseren. Ook de VVD-fractie vindt het verlies van de parkeerplaatsen zeer spijtig. De raad stemde unaniem in met het voorstel.

Internationaal Strafhof

De raad sprak ook over het bestemmingsplan Benoordenhout (Internationaal Strafhof) en de financiële dekking ervan. Het bestemmingsplan heeft primair als doel om de vestiging van het Internationaal Strafhof op het terrein van de huidige Alexanderkazerne mogelijk te maken. Veel fracties, waaronder D66, zij er trots op dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zit. Het versterkt ook de stadseconomie. De D66-fractie fractie vraagt zich echter af of het verkeer niet beter via de Hubertustunnel geleid kan worden. Ook de VVD-fractie wil het verkeer via de Hubertustunnel leiden. Zij vraagt verder aandacht voor de verkeersafwikkeling, de consequenties hiervan en de groenstrook. De SP-fractie is blij met de toezegging van het college om onderzoek te doen naar de verkeersleiding via de Hubertustunnel. Zij vraagt wel om meer duidelijkheid betreft de financiële dekking.

De GroenLinks-fractie vindt het belang dat er goed overleg wordt gevoerd met buurtbewoners rond de Alexanderkazerne. Bewoners maken zich zorgen over het verdwijnen van groen door de komst van het nieuwe gebouw voor de Internationale strafhof. Ook de CDA-fractie vindt het belangrijk dat er goed met de bewoners worden gecommuniceerd.

De Politieke Partij Scheveningen is geen voorstander van de bouw van hoogbouw aan de kust, maar is eveneens trots op de vestiging van het Internationale Gerechtshof op deze plek. Zij is blij met de toezegging van de wethouder over de compensatie van groen in dit gebied. Ook de PvdA-fractie was blij met het plan. Wel wilde zij een toezegging van de wethouder betreft de communicatie over het bouwplan met de omwonenden.

De PVV was niet tevreden met het plan, omdat zij vindt dat de leegstaande kantoorpanden hier ruimte voor kunnen bieden. Zij diende hiervoor een motie in. Wethouder Marjolein de Jong gaf aan dat de lege kantoorruimten niet gebruikt zouden kunnen worden als huisvesting, omdat dit wat betreft beveiliging niet mogelijk is. Deze motie kreeg geen steun in de raad. De Islam Democraten voerde een discussie over het werk van het Internationale Strafhof.

De Haagse Stadspartij vindt het jammer dat de komst van het gebouw ten kosten gaat van het historisch erfgoed en de karakter van de landschap waar het gepland is. De bomen zouden moeten wijken voor de demonstratieplein. Deze fractie diende een motie in waarmee zij het college verzocht te onderzoeken in hoeverre bepaalde delen van de Alexander- en Frederikskazerne te kunnen behouden, danwel te hergebruiken in de nieuwbouw en de raad daarover te informeren. De wethouder gaf aan dat het gebouw zal passen bij de omgeving. De wethouder voegde toe dat er geen monumentale waarde is toegekend aan de kazernes. Zij zei verder ook toe met Defensie te zullen praten om zoveel mogelijk te bewaren van de originele karakter van de kazerne. De Haagse Stadspartij trok na de toezegging van de wethouder haar motie weer in.

De raad stemde in met het bestemmingsplan. De PVV stemde tegen. De raad stemde vervolgens unaniem in met het voorstel Internationale Strafhof, financiële dekking.

Politie Keurmerk Veilig Wonen

In een tweeminutendebat vroeg de PvdA-fractie aandacht voor de hoeveelheid woninginbraak in de krachtwijken. Zij stelde hiervoor een politie keurmerk voor. Hiervoor diende zij samen met de fracties VVD, D66 en CDA een motie in. Hiermee vragen zij het college op zoek te gaan naar middelen uit het Krachtwijkenbudget voor een aanmoedigingsbijdrage ter stimulering van het invoeren van het Politiekeurmerk Veilig Wonen in de krachtwijken. De fractie GroenLinks is van mening dat veiligheid van ieders huis een eigen verantwoordelijkheid is. De fracties PvdA, VVD, D66 en CDA steunen deze motie. Wethouder Marnix Norder geeft aan dat aandacht voor veiligheid past binnen de doelstellingen die vastgesteld zijn voor de Krachtwijken. De raad stemde in met de motie. De fracties PVV, GroenLinks, Partij voor de Dieren, de Haagse Stadspartij, SP en de Politieke Partij Scheveningen stemden tegen.

WOZ-beleid

De PVV-fractie hield een interpellatie over een zaak met betrekking tot de WOZ-waarde. Zij verwees naar een zaak waarbij de gemeente geen cassatie heeft ingesteld. De PVV-fractie vindt dat bij het bepalen van de WOZ-waarde van huizen de werkelijke waarde van huizen moet worden gebruikt. De PVV-fractie vindt dat de gemeente een zogenaamde `cherry picking beleid' heeft als het gaat om de WOZ-bepaling. Zij diende een motie in om hiermee te stoppen. Wethouder Sander Dekker bestrijdt dit beeld en geeft aan het beleid niet te willen wijzigen. De motie kreeg geen steun van de raad.

Deze vergadering is terug te zien via Mijn Raad. Een samenvatting van deze vergadering is op maandag 14 februari om 14:00 uur te zien op Den Haag TV en op deze website.