Hoogheemraadschap Delfland


Vissterfte door zuurstofarm water

In de Van den Ende plas in Nootdorp zijn woensdag zo'n honderd dode vissen aangetroffen. Uit meting van de waterkwaliteit blijkt dat zuurstofgebrek de oorzaak van de vissterfte is.

vissterfte door zuurstofarm water Het zuurstofgebrek wordt veroorzaakt door een natuurlijk verschijnsel 'najaarsomkering' dat kenmerkend is voor diepe plassen zoals de Van de Ende plas (circa 20 meter diep). Door wisselende temperaturen in combinatie met een harde storm mengt de zuurstofloze ijzerhoudende onderste waterlaag zich met de zuurstofhoudende toplaag. Door deze menging kan de waterkwaliteit dusdanig verslechteren waardoor massale vissterfte kan optreden.

De visplas staat met een sloot in verbinding met het watersysteem. Op verzoek van de hengelsportvereniging is hier in het verleden een permanent viswerend rooster geplaatst. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar dit natuurfenomeen. Om ervoor te zorgen dat de vis indien nodig kan ontvluchten, heeft Delfland het viswerende rooster in overleg met de hengelsportvereniging eerder dit jaar aangepast zodat het handmatig opdraaibaar is.

Om verdere vissterfte zo beperkt mogelijk te houden is het viswerende rooster in overleg met de hengelsportvereniging opengedraaid. Het is nog niet duidelijk of de vissen de plas daadwerkelijk verlaten. De hengelsportvereniging houdt de plas in de gaten.

Delfland neemt op vaste punten geregeld watermonsters om het verloop van dit natuurverschijnsel inzichtelijk te maken.