Gemeente Zwartewaterland


Nieuws- en Persberichten

Gezamenlijke actie tegen overlast fietsende scholieren

Gemeente, politie, Halt-bureau en scholen voor voortgezet onderwijs slaan de handen ineen

Het politieteam Horst en Waterland, het Halt-bureau, de gemeente en de scholen voor voortgezet onderwijs zoeken naar nieuwe manieren om de overlast van fietsende schooljeugd aan te pakken. Deze maand start het project Groep&Kick = Niet goed snik. Scholieren en hun ouders worden daarover geïnformeerd. Maar het eindigt niet bij informeren. Wie zich misdraagt, gaat naar Halt en wordt aan het werk gezet. Zwerfvuil ruimen in de vrije tijd.

Grote groepen fietsers vullen iedere morgen en middag de fietspaden van Zwartewaterland en van de buurgemeenten. Stoere jongens en meiden die kiezen voor gezonde beweging in plaats van zich laten vervoeren. Zo voelen ze zich vaak ook. Meermalen ontaardt dit `zich stoer voelen' in zich `stoer' gedragen. Eigendommen van anderen of onderdelen van het straatmeubilair moeten het dan ontgelden. Er zijn ook gevallen bekend van mishandeling van tegenliggers. Op zijn zachtst gezegd vertonen deze jongeren hinderlijk gedrag waarvan verkeersdeelnemers en aanwonenden op de routes van en naar de scholen overlast ondervinden. Deze overlast varieert van het met z'n drieën naast elkaar fietsen tot het schoppen en slaan van tegenliggers of aanwonenden.

Dit ongewenste gedrag is veel inwoners een doorn in het oog. Om hier verandering in te brengen hebben de politie, het Haltbureau, de gemeente en de middelbare scholen de handen ineen geslagen. Alle deelnemers aan het project zien er naar uit dat de nieuwe aanpak leidt tot een afname van hinderlijk gedrag en het stoppen van mishandelingen.