CDA


Nieuws
Jan Kees de Jager: âOndernemers moeten ons uit de crisis trekkenâ vrijdag 11 februari 2011

Op uitnodiging van het Gelderse CDA en ondernemersorganisatie VNO-NCW was minister Jan Kees de Jager op 9 februari te gast in het Veluwse Nunspeet. Het decor voor deze bijeenkomst was de Inclusief Groep in Nunspeet.

De zaal was goed gevuld met belangstellenden. De aanwezigen werden van harte welkom geheten door Marjo Gruisen, directeur van de Inclusief Groep. Ze gaf een uitleg over het mooie werk dat de Inclusief Groep doet: het begeleiden van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk. Bert Draaijer heette een ieder welkom namens VNO-NCW. Vervolgens was het woord aan de Gelderse CDA-lijsttrekker Jan Jacob van Dijk en regiokandidaat Harold Zoet. Beiden gaven in een enthousiaste toespraak weer dat het CDA in de achterliggende tijd een stabiele factor is geweest en veel heeft bereikt voor de samenleving. Volgens beide sprekers is het van groot belang om te investeren, innoveren en elkaar te inspireren voor de toekomst. De toekomst die Gelderland een sterke concurrerende economische positie moet geven in de wereldhandel. Ook de leefbaarheid in de steden, dorpen en kernen moet volop aandacht hebben en daar staat het CDA voor!

Minister Jan Kees de Jager voelde zich als een vis in het water als oud-ondernemer in Nunspeet. De minister van Financiën gaf aan dat het een sleutelfunctie is om vertrouwen in elkaar te hebben, hij noemde het midden- en kleinbedrijf daarbij de ruggengraat van de Nederlandse economie. Hij benadrukte dat er meer geïnvesteerd moet worden in innovatie (kennisvalorisatie) en dat innovatie dan ook zijn weg moet vinden naar de praktijk.

Kleine subsidies moeten volgens hem onder de loep worden genomen; deze kosten nu te veel tijd en er blijft te veel geld aan de strijkstok hangen. Dit moet efficiënter en daarbij denkt De Jager aan meer directe investeringen, rechtstreeks in de economie.

De regeldruk naar ondernemers ten aanzien van belastingwetgeving is de laatste jaren flink op de schop gegaan. De Jager gaf daarbij aan dat er veel geïnvesteerd is in de dienstverlening en services van de Belastingdienst. Als voorbeeld werd digitale facturatie genoemd, wat een jaarlijkse besparing van ⬠600 miljoen kan opleveren wanneer de helft van de ondernemers hiermee zou gaan werken. Uitgaan van correctheid van de ondernemers is daarbij een belangrijk principe. Ook aanbestedingsprocedures van de overheid moeten eenvoudiger, eigentijds en toegankelijker worden voor het midden- en kleinbedrijf. Tenslotte sprak de minister over het huidige kabinet van VVD en CDA, dat hij omschreef als âeen kabinet van aanpakkenâ.

Tijdens het laatste deel van de avond konden de aanwezigen vragen stellen aan De Jager en Van Dijk. Hier werd onder andere ingegaan op de Food Valley en Health Valley, beide gesitueerd in Gelderland. Verder werd stilgestaan bij de bezuinigingen, de actuele financieel-economische internationale politiek en de raakvlakken tussen provincies en gemeenten.

Harold Zoet, kandidaat Statenlid.