Gemeente Hulst


De haven wordt gegraven

Onderdeel van het project De Nieuwe Bierkaai is de haven. Dit projectonderdeel gaat van start.

In de binnenstad van Hulst gaat de aanleg van de haven van start. Het terugbrengen van de haven in de stad is een belangrijk onderdeel van het project De Nieuwe Bierkaai. Met dit project wordt het noordwestelijk deel van de Hulster binnenstad ingericht als aantrekkelijk verblijfsgebied.

Bij de aanleg van de haven is sprake van verschillende fasen:


- realisatie damwanden


- uitgraven van de haven


- rioolwerken in het gebied rondom de haven


- aanleggen van de 2 bruggen


- herbestraten van het gebied & de straten rondom de haven


- aanbrengen straatmeubilair en groenvoorzieningen.

Sommige fasen zullen (deels) gelijktijdig lopen.

Voorbereidende werkzaamheden

De aannemer is ondertussen gestart met de voorbereidingen voor de aanleg van de haven. De bouwketen en andere benodigdheden worden nu aangevoerd. Deze krijgen een plaats ter hoogte van het voormalige postkantoor. Op korte termijn wordt begonnen met de eerste grondwerken op de plaats waar de haven komt. Hierbij wordt een geringe hoeveelheid grond verplaatst naar de zijden van het terrein. Dit is nodig voor de realisatie van de damwanden.

Start aanleg damwanden

Het streven is om omstreeks 14 maart 2011 de voor de realisatie van de damwanden benodigde machines en apparatuur op de bouwlocatie aan te voeren en op te stellen. Daarna kan worden gestart met de damwanden. De wanden zijn zogenaamde "soilmix-wanden". Dat wil zeggen dat deze ter plaatse worden gestort. Een groot voordeel daarvan is dat er geen trillingen ontstaan.

De werken gebeuren vanuit het binnenterrein. Er wordt begonnen aan de Overdamstraat ter hoogte van de Minderbroederstraat. Vervolgens verplaatst het werk zich richting Vismarkt, Bierkaaistraat, Dubbele Poort en Keldermanspoort.

Tijdens de aanleg van de damwanden ter hoogte van de Overdamstraat 1-5 is het nodig om de Overdamstraat af te sluiten voor het verkeer. Dit vindt vermoedelijk plaats in de periode van eind maart - begin april 2011. Zodra de wand is aangebracht, kan de Overdamstraat weer worden opengesteld voor het verkeer.

Wanneer het werk zich verplaatst naar de Dubbele Poort, zal ook die straat (Dubbele Poort) voor het verkeer moeten worden afgesloten. Naar verwachting is dit eind april 2011. Deze straat blijft dan afgesloten tot het einde van de werkzaamheden.

Vervolg

Volgens de planning zal eind april worden gestart met het uitgraven van de haven. Kort daarna beginnen ook de rioolwerken. Daarmee wordt gestart in de Bonte Hondstraat ter hoogte van het Godsplein.

Uiteraard spelen bij de uitvoering van het project de weersomstandigheden een rol. Om die reden is het lastig om de planning op langere termijn reeds exact vast te stellen. Mede daarom zal de gemeente Hulst over het verloop van de werkzaamheden en het project met regelmaat communiceren. Richting de omwonenden gebeurt dit aan hand van een nieuwsbrieven.