Politie Groningen

Vrijdag 11 februari 2011

Provincie Groningen, 11-02-2011

Politie neemt loslopende hond mee

OUDE PEKELA Een 27-jarige inwoner uit Oude Pekela heeft donderdagochtend afstand gedaan van zijn hond. Bij de politie waren meldingen binnen gekomen dat de hond los rond liep. Een kind was bijna gebeten. De eigenaar had al eerder waarschuwingen en een bekeuring gehad voor de loslopende hond. Afgesproken was dat de hond bij herhaling in beslag genomen zou worden. Nu liep de hond opnieuw los. De man deed afstand van de hond. Onderzoek moet uitwijzen of de hond als gevaarlijk gezien moet worden.

Fietsdieven aangehouden

STADSKANAAL De politie heeft donderdagochtend twee mannen uit Stadskanaal (25 en 31 jaar) aangehouden voor diefstal van een fiets. Een getuige zag dat het tweetal aan de Plantsoenstraat in hun woonplaats een fiets stalen. De gealarmeerde politie kon gelijk de 25-jarige man aanhouden. De 31-jarige wist in eerste instantie te ontkomen, maar kon later alsnog worden aangehouden. Beiden bekenden de diefstal. Ze zijn na verhoor heen gezonden. De fiets is achtergebleven en kan teruggegeven worden aan de rechtmatige eigenaar.

Fietser ten val bij spoorwegovergang

GRONINGEN Een 66-jarige fietser uit Haren is donderdagmiddag gewond geraakt. De man was bij de spoorwegovergang aan de Verlengde Lodewijkstraat in Groningen gevallen. De fietser is met pijn aan schouder en hoofd overgebracht naar het ziekenhuis.

Parketpolitie pakt wanbetalers op.

PROVINCIE GRONINGEN De parketpolitie heeft donderdagavond twee wanbetalers aangehouden. Een 37-jarige man uit Vriescheloo had nog voor ruim 2400 euro aan geldboetes openstaan. Een 48-jarige inwoner van Oude Pekela moest ook met de parketpolitie mee. Hij had nog voor ruim 900 euro aan boetes openstaan. Het duo kon de boetes niet betalen en is ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. Mensen die nog een boete hebben openstaan, kunnen hun boete pinnen bij de Parketpolitie aan de Kleine Leliestraat 4 in Groningen (open van 8.30 tot 12.00 uur) of bij het hoofdbureau aan de Rademarkt 12.

Drugsdealer aangehouden

GRONINGEN De politie heeft donderdagmiddag aan de Heesterpoort in Groningen een 40-jarige man uit Groningen aangehouden voor het bezit verdovende middelen. Surveillerende agenten zagen dat de man, een bekende van de politie, in gesprek was met een andere man. Omdat de agenten vermoedden dat hij drugs wilde verkopen spraken zij hem aan. Toen de verdachte de agenten zag, probeerde hij er vandoor te gaan. Hij bleek bij controle drugs bij zich te hebben. Na fouillering kwamen twee velletjes met vermoedelijk LSD vierkantjes tevoorschijn. De drugs werden in beslag genomen en zullen getest worden door het NFI. Ook een laserpen die hij bij zich had, werd in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Bromfietser gewond bij verkeersongeval

VEENDAM Een 17-jarige bromfietsbestuurder uit Meeden is donderdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval. Een 47-jarige automobilist uit Veendam reed over de Ambachtsweg. Bij het oversteken van de Beneden Oosterdiep zag de automobilist de bromfietser over het hoofd. De automobilist kon een aanrijding niet meer voorkomen. Door de botsing kwam het slachtoffer met een harde klap op het wegdek terecht. Hij is met beenfractuur naar een ziekenhuis gebracht. Beide voertuigen raakten beschadigd.

Straatrover aangehouden

GRONINGEN De politie heeft vrijdagochtend een 21-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van het plegen van een straatroof. Een 22-jarige Stadjer liep in de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen. Plotseling werd hij door een onbekende man aangesproken. Deze bedreigde hem en eiste geld. Nadat het slachtoffer een klein geldbedrag had afgegeven maakte de straatrover zich uit de voeten. Een alerte getuige had gezien dat de verdachte na de straatroof in een taxi was gestapt. De taxi werd op de Kastanjelaan in Groningen aan de kant van de weg gezet. De verdachte kon op basis van een duidelijk signalement door agenten in de boeien worden geslagen. Hij werd voor verder onderzoek ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. De politie onderzoekt of de verdachte verantwoordelijk is voor andere recentelijk straatroven. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van de beroving.

Aanhoudingen na vechtpartij

GRONINGEN De politie heeft vrijdagochtend op de Grote Markt twee mannen (22 en 26 jaar) uit Assen aangehouden vanwege een vechtpartij. Het duo had het in een horecagelegenheid op de Grote Markt aan de stok gekregen met twee mannen (20 en 21 jaar) uit Staphorst en Meppel. Hierbij ontstond een vechtpartij waarbij er over en weer werd geslagen en geschopt. Ook werd er met glas en een barkruk gegooid. Wat de aanleiding was voor de ruzie is nog onduidelijk. Beide geweldplegers moesten mee naar het politiebureau en zijn ingesloten. Beide slachtoffers gaan aangifte doen. Een slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling stellen. De politie onderzoekt het geweldsincident.

Auto-inbrekers op heterdaad betrapt

GRONINGEN Dankzij alerte getuigen heeft de politie vrijdagochtend op de Coehoornsingel in Groningen twee auto-inbrekers (45 en 46 jaar) uit Groningen op heterdaad aangehouden. Beide inbrekers zaten in een geparkeerde auto te rommelen toen de 20-jarige eigenaar uit Amersfoort dit zag. Met andere getuigen lukte het om beide verdachten vast te houden en de politie te waarschuwen. Het inbrekersduo had door een raampje in te slaan de deur van de auto geopend. De gewaarschuwde politie kon beide mannen met gemak meenemen naar het politiebureau brengen. Na fouillering bleken beiden verdachten in het bezit van inbrekerswerktuigen. Zij zijn voor verder verhoor ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. De eigenaar van de auto heeft aangifte gedaan. De politie stelt een onderzoek in.

Transport gevaarlijke stoffen niet volgens voorschriften

LOPPERSUM Een 36-jarige vrachtwagenchauffeur uit Hattem heeft donderdagmiddag een proces-verbaal gekregen. Hij werd gecontroleerd op de N46 bij Loppersum. De man vervoerde gevaarlijke afvalstoffen, maar het vervoer voldeed niet aan de voorschriften. Het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg is in Europa geregeld in het ADR (Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route). Dit vervoer voldeed op geen enkele wijze aan de eisen die worden gesteld aan het vervoer van gevaarlijke stoffen. Zo ontbraken verschillende documenten, veiligheidsmiddelen en blusapparaten.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

GRONINGEN De politie heeft donderdagavond in de Groninger wijk Vinkhuizen een 43-jarige man aangehouden. De man had ruzie gehad met zijn vrouw, waarbij de vrouw hardhandig is behandeld. De man zou geduwd en getrokken hebben. De gealarmeerde politie heeft de man aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek. Het echtpaar wordt een hulpverleningstraject huiselijk geweld aangeboden.

Beginnend bestuurder moet rijbewijs inleveren

GRONINGEN Een 20-jarige scooterbestuurder uit Ten Boer moest donderdagavond zijn rijbewijs inleveren. De man reed over het Gedempte Zuiderdiep in Groningen met een passagier zonder helm. De passagier heeft hiervoor een bekeuring gekregen. Agenten roken bij de bestuurder een alcohollucht. Hierop is hij aangehouden. Op het bureau werd een alcoholpromillage van 0,9 vastgesteld. Dat resulteerde in het invorderen van het rijbewijs van de beginnend bestuurder. De politie maakt proces-verbaal op.

Alcomobilist veroorzaakt aanrijding

SCHARMER Een 24-jarige automobilist uit de gemeente Slochteren heeft donderdagavond op de Hoofdweg in Scharmer een aanrijding veroorzaakt. De man had in een bocht de macht over het stuur verloren en belandde dwars op de weg. Een 26-jarige automobilist, eveneens uit de gemeente Slochteren, kon de auto niet meer ontwijken en botste er bovenop. De 24-jarige bij de aanrijding verwondingen op aan zijn hoofd. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Bij controle bleek hij onder invloed van alcohol (promillage onbekend). De politie maakt proces-verbaal op voor gevaarlijk rijgedrag.

Aanhouding verboden wapenbezit

VEENDAM De politie heeft donderdagnacht een 22-jarige man uit Veendam aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. De man werd gecontroleerd toen hij als bijrijder in een auto zat. De auto stond met gedoofde lichten geparkeerd aan het Beneden Dwarsdiep in Veendam. Bij de controle bleek de man in het bezit van een imitatie vuurwapen. Ook werd een kleine hoeveelheid drugs aangetroffen. De Veendammer is aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek. De drugs en het vuurwapen zijn in beslag genomen.

Automobilist opstandig na rijden over fietspad

GRONINGEN Een 25-jarige inwoner van de gemeente Slochteren is in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden. De man reed met zijn auto over het fietspad van de Midscheeps in Groningen. Bij controle bleek de man niet in het bezit van een rijbewijs. Daarop werd de man opstandig en weigerde hij een blaastest op de juiste manier af te leggen. Hierop werd de bestuurder aangehouden. Hij verzette zich echter. Er moest pepperspray aan te pas komen om de man onder controle te krijgen. Op het politiebureau bleek de man onder invloed van 1,1 promille alcohol. De man is na verhoor naar huis gestuurd met een bekeuring voor rijden zonder rijbewijs en rijden op het fietspad en een proces-verbaal voor rijden onder invloed en verzetten bij de aanhouding.

Hulpdiensten komen tevergeefs in actie

VISVLIET Politie en brandweer zijn donderdagavond tevergeefs in actie gekomen na een melding van een auto te water. Een getuige had langs de Stationsweg in Visvliet een auto in de sloot gezien. Duikers van de brandweer troffen de auto zonder bestuurder aan. Aangezien de auto volledig koud was, ontstond het vermoeden dat de auto er al langer lag. Navraag bij de eigenaar leerde dat de man s middag in de sloot was beland. Aangezien hij niet gewond was, vond hij het niet nodig de politie te informeren. Als hij dat wel had gedaan, had dat de hulpdiensten veel werk kunnen besparen. De auto is op kosten van de eigenaar afgesleept.

Automobilist zonder rijbewijs

GRONINGEN Een 32-jarige automobilist uit Drachten is in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden. Agenten wilden de man op de Esserweg in Groningen controleren, maar de automobilist ging er vandoor. Na een korte achtervolging, stopte de man alsnog. De bestuurder bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Bovendien had de man nog 15 dagen celstraf openstaan. De man kon enkel een Nigeriaans paspoort overhandigen. Hij is ingesloten om te onderzoeken of hij als vreemdeling aangemerkt kan worden.

Mannen aangehouden voor afpersing

Mogelijk meer gedupeerden

GRONINGEN De politie heeft woensdagmiddag twee mannen uit Groningen, 24 en 28 jaar, aangehouden op verdenking van afpersing. Ze worden ervan verdacht een 16-jarige jongen uit Groningen onder druk te hebben gezet. Het gaat om woordelijke bedreigingen en het afpersen van geld.

Donderdagavond meldde zich een 23-jarige vrouw die door beide mannen voor een paar duizend euro is opgelicht. Zij moest onder valse voorwendselen geld afgeven en telefoonabonnementen op haar naam laten afsluiten.

Uit onderzoek komt naar voren dat de Stadjers mogelijk nog meer mensen hebben opgelicht of onder druk hebben gezet om telefoonabonnementen op hun naam af te sluiten. Slachtoffers worden op deze manier opgezadeld met torenhoge rekeningen. De politie vraagt eventuele slachtoffers zich te melden bij de Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844.

Het onderzoek naar de afpersing gaat ondertussen door. De beide verdachten worden vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Vrachtauto met aanhangwagen overbeladen

GRONINGEN De politie heeft donderdagochtend proces-verbaal opgemaakt voor een te zwaar beladen vrachtauto met aanhangwagen. De 27-jarige chauffeur uit Nunspeet werd op de A28 nabij Groningen gecontroleerd. Bij weging bleek de combinatie ruim 60.000 kg te wegen, terwijl maximaal 50.000 was toegestaan. De aanhanger mocht niet verder rijden vanwege de hoogte van de lading.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde donderdag 10 februari op diverse plaatsen op snelheid.

Oudeschip, N33:aantal geregistreerde voertuigen: 815, aantal overtredingen: 92, hoogst gemeten snelheid: 126 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Sebaldeburen, N388:aantal geregistreerde voertuigen: 644, aantal overtredingen: 8, hoogst gemeten snelheid: 98 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Leek, Tolberterstraat:aantal geregistreerde voertuigen: 1573, aantal overtredingen: 45, hoogst gemeten snelheid: 67 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Aduard, N355:aantal geregistreerde voertuigen: 2598, aantal overtredingen: 16, hoogst gemeten snelheid: 103 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Niebert (Marum), Molenweg:aantal geregistreerde voertuigen: 495, aantal overtredingen: 71, hoogst gemeten snelheid: 78 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.