Gemeente Oldambt


Levensmiddelendetaillisten in Oldambt

Kleine zelfstandigen geven sjeu aan winkelgebied Op dinsdag 8 februari kwamen onze wethouder van economische zaken, de heer Klaas van Leeuwen, de heer Van der Veldt, eigenaar van de Natuurwinkel in Winschoten en de heer Lukens, eigenaar van de C1000 te Scheema, samen om te praten over de meerwaarde van de zelfstandig ondernemer in het Oldambt. En dan met name de
levensmiddelendetailhandel.

Onderscheidend vermogen
De expansiedrift van grootwinkelbedrijven draagt steeds meer bij aan de verdringing van de `kleine' zelfstandige. Jammer, want daardoor beginnen winkelstraten in diverse steden steeds meer op elkaar te lijken. De kracht van het onderscheidend vermogen zit hem in de detailhandel. Voor een goede balans binnen een gemeente is het dan ook belangrijk om ruimte te bieden aan zelfstandige detaillisten.

Sociale aspect
Met name de kleinere winkels hebben een extra rol daar waar het gaat om de sociale functie. Deze rol wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Specialisatie zorgt er ook voor dat specifieke functies uit het straatbeeld verdwijnen, denk aan post- of bankzaken of de ambachtelijke slager. Zelfstandige ondernemers vormen een belangrijke rol in de sociale structuur van dorpen en steden.

Oldambt draagt detaillisten een warm hart toe
Het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor de zelfstandige detaillist, heeft een brochure gemaakt waarin aanbevelingen worden gedaan om zelfstandige detaillisten te ondersteunen in hun bestaansrecht. Met name levensmiddelendetaillisten. Tijdens het gesprek met de wethouder hebben de heren Van der Veldt en Lukens deze brochure aan de wethouder overhandigd. Wethouder Van Leeuwen heeft daarbij toegezegd de aanbevelingen, die in de brochure worden gedaan, door te nemen en daar waar mogelijk mee te nemen in het beleidsplan economische zaken.

Gemeente Oldambt, 10 februari 2011