Nederlandse Vereniging van Journalisten

Fotografe Bieber wint World Press Photo

vrijdag 11 februari 2011

De Zuid-Afrikaanse fotografe Jodi Bieber heeft de World Press Photo 2010 gewonnen. Ze won de prijs met het portet van de 18-jarige Afghaanse vrouw Bibi Aisha zonder neus. Ze was door haar echtgenoot, een Taliban-aanhanger, verminkt. De foto won ook de eerste prijs in de categorie Portraits single. Het is de achtste keer dat Bieber een World Press Photo Award wint. Volgens juryvoorziitter David Burnett heeft deze foto de mogelijkheid om "een van die foto's te worden waar als iemand zegt `je weet wel, die foto van dat meisje', dan weet iedereen over welke foto het gaat".

Ook drie Nederlandse fotografen vielen in de prijzen. Chris Keulen won de derde prijs in de categorie Sports, Martin Roemers kreeg de eerste prijs voor een fotoserie in de categorie Daily Life en Joost van den Broek werd tweede in de categorie Portraits
singles.http://www.villamedia.nl/images/uploads/jodieBieberWPP.gif

Een speciale vermelding gaat naar schrijver Dan McDougall en fotograaf Adam Patterson voor hun 12-delige serie over de mijnwerkers die 69 dagen onder de grond zaten in Chilli.

Voor alle winnaars kijk bij World Press Photo

Zie het origineel