Openbaar Ministerie

Beweringen Telegraaf over doorlaten drugs onjuist

11 februari 2011 - Arrondissementsparket Haarlem

Gisteren is in De Telegraaf een artikel verschenen getiteld "Wikileaks legt bom onder drugsproces".

De advocaat van één van de verdachten in onderzoek Vista stelt in dit artikel dat uit informatie van Wiki-Leaks zou zijn gebleken dat de DEA, een Amerikaanse drugsbestrijdingseenheid, zich met toestemming en medewerking van de Nederlandse politie zou hebben bezighouden met gecontroleerde doorleveringen van cocaïne. Een en ander zou ook nog eens hebben plaatsgevonden zonder de vereiste rechtshulpverzoeken.

Het OM wil middels dit persbericht heel duidelijk maken dat er ook in het Vista-onderzoek géén sprake is geweest van gecontroleerde doorlevering van drugs met medeweten van het betreffende politieteam.

De zaaksofficier van het Vista-onderzoek heeft tijdens de regiezitting vandaag duidelijk aangegeven dat de stelling in het artikel van De Telegraaf over vermeende onrechtmatige opsporingshandelingen géén hout snijdt. Ze zouden zelfs strijdig zijn geweest met de belangen van dit opsporingsonderzoek. De officier van justitie: `In het Vista-onderzoek wilden we geen partijen drugs doorlaten, we wilden juist iedere partij drugs onderscheppen.'

Het OM vindt het in de eerste plaats jammer dat het artikel in De Telegraaf is gepubliceerd zonder toepassing van het beginsel van hoor - wederhoor. Inhoudelijk gezien valt op te merken dat het artikel uiterst suggestief is. Beweerdelijke activiteiten van de DEA worden zonder enige grondslag doorgetrokken naar het drugsproces dat thans in Haarlem aan de orde is.