Algemene Onderwijsbond

Actie passend onderwijs groot succes! Doe mee aan de internetconsultatie van de overheid

De actie van afgelopen woensdag was een groot succes! Met meer dan tienduizend mensen heeft het onderwijs laten zien dat de plannen voor passend onderwijs totaal verkeerd vallen.

Maar ondertussen gaat het politieke spel verder. Aanstaande woensdag praat de Tweede Kamer over het wetsvoorstel passend onderwijs. Daarin stelt minister van Biisterveldt voor om het complete palet van speciaal onderwijs, ambulante begeleiding en indicatiestelling te reorganiseren. Tegelijkertijd bezuinigt zij ruim 300 miljoen euro. Over de plannen organiseert de overheid een internetconsultatie. De AOb roept u op om daar aan mee te doen en vanuit uw eigen situatie te laten horen hoe het passend onderwijs aan leerlingen die dat nodig hebben beter kan en hoe u denkt over de bezuinigingsmaatregelen.

Zorg er voor dat uw reactie op de plannen zakelijk en concreet is, hij is zichtbaar op internet, u kunt daar ook de reacties van anderen zien. Wat kunt u daar kwijt?

* Hoe kan volgens u of uw instelling, kijkend naar uw groep leerlingen of in het algemeen, de zorg beter worden georganiseerd
* Wat is het effect van de bezuinigingsvoorstellen voor de zorg die u of uw instelling aan leerlingen biedt
De plannen van de minister zien er globaal als volgt uit als het gaat om een nieuw stelsel:
1. Er komen voor basis- en voortgezet onderwijs 75 nieuwe regionale samenwerkingsverbanden waarbinnen een zorgplicht bestaat voor plaatsing van alle leerlingen op een passende plek. 2. Het aantal leerlingen in het (voortgezet) speciaal onderwijs wordt gemaximeerd op 70.000
3. De samenwerkingsverbanden krijgen een maximum budget voor de zorg

De plannen van de minister komen hier op neer als het gaat om de bezuinigingen van 300 miljoen, iets dat in het wetsvoorstel zelf niet is terug te vinden:
1. Tien procent budgetkorting op (voortgezet) speciaal onderwijs,m dus 10 procent minder personeel, 10 procent grotere groepen, opbrengst 85 miljoen
2. Meer dan halvering van de ambulante begeleiding, opbrengst 91 miljoen
3. Overige bezuinigingen, opbrengst 123 miljoen Wilt u meer weten?
De beleidsbrief van de minister over passend onderwijs vindt u hier

Teken de petitie tegen de bezuinigingen!
Onderwijsbonden, besturenorganisaties en ouders werken nog steeds samen om de bezuinigingen van tafel te krijgen. Er is een internetpetitie waarvan het resultaat volgende week wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. U kunt nog tekenen:

Kamervergadering woensdag 16 februari
Op woensdagochtend 16 februari begint om tien uur 's ochtends het eerste debat over passend onderwijs. Over de uitkomst daarvan houden we u via de website op de hoogte.