Gemeente Bergen op Zoom


Raad sprak over Werkplan Ombuigingen

Op woensdag 9 februari kwam de raad bijeen om het Werkplan Ombuigingen te bespreken. De komende jaren zal de gemeente Bergen op Zoom fors moeten bezuinigen.

Daarnaast zijn er ook al taakstellingen opgenomen voor uitvoering van de Wmo en uitgaven op het gebied van sociale zaken voor ruim 4 miljoen euro.

In het werkplan Ombuigingen geeft het college aan wat de planning en de werkwijze is om tot de bezuinigingen te komen. Hiervoor wordt met stakeholders van de gemeente gesproken. Deze maatschappelijke partners en belanghebbenden worden op verschillende manieren in het proces betrokken. Er zal ook actief contact zijn met de organisaties die met de gevolgen geconfronteerd worden.

De rol van de raad

De raad zal in het hele proces nauw betrokken worden. In de bijeenkomst van 9 februari stonden het werkplan, het afwegingskader en de denkrichtingen voor concrete maatregelen centraal.

De verschillende fracties gaven hun mening over het werkplan en stelden verhelderende vragen. De meeste fracties vinden het vooral belangrijk dat de raad actief geïnformeerd blijft over het proces en dat ze goed bij het proces betrokken worden. Het college zegde toe maandelijks te rapporteren over de voortgang.

Na de eerste termijn van de raad, beantwoordde het college de vragen. Er was vanuit de raad behoefte aan een tweede termijn, die zal in de reguliere raadsvergadering van 24 februari plaatsvinden.