Rijksgebouwendienst


Winnaars De Nederlandse Bouwprijs bekendgemaakt

vrijdag, 11 februari 2011

De Hermitage Amsterdam, TransPort (Amsterdam), BioFoam Isolatie en Cork Floorheating System zijn de winnaars van De Nederlandse Bouwprijs. De prijzen zijn op woensdagavond 9 februari 2011 uitgereikt door de commissaris van de Koningin in Zeeland, mevrouw Karla Peijs, tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw. De uitreiking vond gelijktijdig met de Internationale Bouwbeurs plaats, die van maandag 7 tot en met zaterdag 12 februari in Jaarbeurs Utrecht werd gehouden. Foto van minister Donner

minister Donner tijdens zijn toespraak

Behalve aannemers, opdrachtgevers, architecten en toeleveranciers was ook minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aanwezig. In zijn toespraak pleitte hij voor een visie waarbij alle partijen op de Nederlandse bouw- en woningmarkt elkaar wederzijds versterken en die een basis biedt voor samenwerking. 'Die visie moet aansluiten bij de bouw- en woningmarkt van nu en bij de mogelijkheden en beperkingen die daarin besloten liggen', aldus de minister.

Prijzen

In totaal zijn 186 producten ter jurering aangeboden, waarvan uiteindelijk elf zijn genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs. Er zijn prijzen uitgereikt in vijf categorieën. De Hermitage in Amsterdam won in de categorie Gebouwen. Het nieuwe hoofdkantoor van Transavia.com en Martinair - Transport - won in de categorie Duurzaam integraal ontwerpen, bouwen, gebruiken en onderhouden. Transport is ontworpen door architectenbureau Paul de Ruiter. In de categorie Bouwmaterialen- en systemen ging de Bouwprijs naar BioFoam, een nieuw isolatiemateriaal uit duurzaam materiaal. Cork Floorheating System won de prijs in de categorie Talent met toekomst. Dit is een concept bouwsysteem dat in vloerverwarmingen de voordelen van het hernieuwbare materiaal kurk combineert met de voordelen van energiebesparing. De publieksprijs tenslotte ging naar de BioBlanket, een innovatief isolatiemateriaal op basis van plantaardige of dierlijke oliën en vetten.


---