Ingezonden persbericht


Donorregistratie:
de minister gaat over lijken!

Heel Nederland kiest voor een ander systeem van donorregistratie, nu de minister nog!

Roermond 11 februari

Roermond ­ Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft deze week talloze mensen ter dood veroordeeld. Ze wil de manier waarop in Nederland orgaandonoren geregistreerd worden niet veranderen. De huidige manier levert veel te weinig donoren op. Daardoor sterven er jaarlijks honderden mensen op wachtlijsten voor een nieuw orgaan. De minister neemt hier wel een zeer zware verantwoordelijkheid!

De donorregistratie moet anders. We kunnen niet blijven doorgaan met het huidige systeem dat veel te weinig orgaandonoren oplevert.

Wij willen dat Nederland niet langer dwarsligt maar zich aanpast aan wat in andere landen al jaren normaal is. Zoals in België, waar iedereen automatisch donor is tenzij iemand dat uitdrukkelijk niet wil. Zo'n systeem willen we hier ook. Dat systeem heet actieve donorregistratie: iedereen is donor, tenzij je dat echt niet wilt.

We begrijpen helemaal niets van minister Schippers, die halsstarrig weigert het huidige uiterst gebrekkige systeem van donorregistratie te veranderen. Hoe legt zij dat uit aan familie, vrienden en kennissen van mensen die dood gaan omdat er door de Nederlandse regelgeving geen orgaan beschikbaar komt?

En dat terwijl de meerderheid van de bevolking voor een beter en ander donorregistratiesysteem is. Sterker nog, de minister blijkt niet onder de indruk van 48.000 handtekeningen die in december werden verzameld om de Tweede kamer te bewegen tot de invoering van actieve donorregistratie.

Wij roepen de Tweede Kamer met kracht op om een vuist te maken en op te komen voor mensen die met de dood voor ogen wachten op een donororgaan. Dwing de minister om alsnog overstag te gaan. Stem voor invoering van de actieve registratie.

De door de minister gebruikte argumenten slaan helemaal nergens op. Zij zegt dat een ander registratiesysteem niet leidt tot meer donoren. Wij vinden een dergelijke opstelling van de minister onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.

Ook noemt de minister het door ons bepleite actieve registratiesysteem een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht van mensen. Dus volgens de minister doen ze het in bijvoorbeeld België helemaal fout! Wij denken dat die zogenaamde inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht te rechtvaardigen is.

In België, waar het "geen bezwaar systeem" geldig is, blijken wel degelijk meer organen beschikbaar. Vandaar dat Hartpatiënten Nederland van mening is dat het systeem veranderd dient te worden.


---


*


Ingezonden persbericht