Rijksvoorlichtingsdienst

Criminele illegalen alleen bij vertrek uit Nederland korter in gevangenis

Criminele illegalen komen niet meer in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidsstelling na tweederde van het uitzitten van hun gevangenisstraf, zoals in beginsel geldt voor veroordeelden. De tenuitvoerlegging van hun gevangenisstraf wordt alleen korter als zij vanuit hun detentie onmiddellijk uit Nederland vertrekken en niet meer terugkomen. Anders moeten zij hun hele gevangenisstraf uitzitten.

Minister Leers (Immigratie en Asiel) en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) komen later dit jaar met een uitgewerkt voorstel hierover.

Bij kortere gevangenisstraffen moet de illegaal in ieder geval de helft van zijn straf uitzitten en vervolgens Nederland verlaten. Bij langere gevangenisstraf moet de illegaal voor zijn vertrek uit Nederland tweederde van zijn straf hebben uitgezeten.

Met de maatregel wil het kabinet stimuleren dat criminele illegalen ook echt vertrekken. Onder het motto "uitzetten of uitzitten" bestrijdt het kabinet op deze manier illegaal verblijf van vreemdelingen die overlast veroorzaken of in de criminaliteit zitten. Tegelijkertijd wordt recht gedaan aan de gevoelens van slachtoffers en van de samenleving, want ook illegale criminelen zullen hun straf niet ontlopen. De illegalen zullen hun uitzetting bovendien vaak ook als straf ervaren. Als een illegale vreemdeling na uitzetting toch weer naar Nederland terugkeert, moet hij de rest van zijn gevangenisstraf alsnog volledig uitzitten. Daarná wordt hij opnieuw Nederland uitgezet.

Kabinetsbrede aandacht voor terugkeer

In het kabinet is afgesproken dat alle bewindslieden in al hun internationale contacten aandacht vragen voor de terugkeer van illegalen naar hun landen van herkomst. Dat geldt niet alleen voor landen waarmee Nederland een relatie heeft in het kader van ontwikkelingssamenwerking, maar voor alle landen en alle onderwerpen. Denk aan politiesamenwerking, justitiesamenwerking, onderwijssamenwerking, culturele uitwisseling en handelscontacten.

Noot voor redacties (