Gemeente Eijsden-Margraten

Nieuwsberichten

Grootste uitstroom uitkeringsgerechtigden in Mergelland

In vergelijking met de gemeenten in Parkstad heeft Pentasz, de regionale sociale dienst van vier gemeenten in het Mergelland, in het jaar 2010 de grootste daling van het aantal uitkeringsgerechtigden gerealiseerd. Dat blijkt uit een inventarisatie van de ontwikkeling van klantenaantallen door Pentasz. Het aantal Pentasz-klanten nam in het jaar 2010 af met 7,2%.

Alle gemeenten in Nederland streven ernaar zoveel mogelijk mensen uit hun uitkeringssituatie richting werk te begeleiden. Deze ambitie heeft de afgelopen jaren onder druk gestaan door de economische crisis. Mensen die ver van de arbeidsmarkt afstaan zagen hun kansen verkleinen. Pentasz heeft er alles aan gedaan om de bedreigingen van de crisis het hoofd te bieden door effectieve inzet van instrumenten en intensieve samenwerking met de gemeenten. Om een indruk te krijgen van zijn eigen prestaties op het vlak van uitstroom, vergelijkt Pentasz al sinds 2008 de klantenaantallen met die in de regio Parkstad.

De cijfers:

Kerkrade: stijging met 2,2%
Heerlen: stijging met 4 %
ISD BOL: stijging met 3,7% (Brunssum, Onderbanken, Landgraaf)
Kompas: stijging met 10,5% (Simpelveld, Nuth, Voerendaal) Pentasz: daling met 7,2% (Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen en Vaals)

Concreet daalde het aantal klanten van Pentasz in 2010 van 837 aan het begin van het jaar naar 777 eind december. Directeur Angelique Cieremans is tevreden met het resultaat:

"Het is geweldig stimulerend om te constateren dat het ingezette beleid zijn vruchten afwerpt. We zetten fors in op integrale dienstverlening samen met het Werkplein en zijn hierdoor in staat om in ca. 45% van de gevallen te voorkomen dat mensen in een uitkeringssituatie terechtkomen. Ook lukt het ons met de inzet van diverse instrumenten om één op de drie klanten te laten uitstromen".

Over Pentasz Mergelland

Sinds 2004 is Pentasz Mergelland de regionale Sociale Dienst voor de, sinds 1 januari van dit jaar, vier Mergellandgemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen en Vaals. Pentasz zorgt voor toeleiding naar werk, werkvoorzieningen op maat, het verstrekken van uitkeringen, inburgeringstrajecten en scholing, zorgproducten (schuldhulpverlening, bijzondere bijstand, minimabeleid) en informatie, advies en verwijzingen. In deze veelheid aan taken zoekt Pentasz voortdurend naar mogelijkheden om het aantal uitkeringsgerechtigden terug te brengen en zijn dienstverlening verder te verbeteren.