Gemeente Roermond

Drugsbeleid Roermond aangescherpt

Drugsoverlast Het gemeentelijk drugsbeleid in Roermond, dat onder de verantwoordelijkheid valt van de burgemeester, is aangescherpt. Volgens burgemeester Henk van Beers is dat een noodzakelijk gevolg van toenemende drugshandel, een snel veranderende actualiteit en een nauwere samenwerking van overheden.

Voor het drugsbeleid is een onderverdeling gemaakt naar:
* coffeeshops (categorie a);

* niet voor het publiek toegankelijke ruimten als loodsen en woningen(categorie b);

* voor publiek toegankelijke ruimten als horecagelegenheden en gemeenschapshuizen(categorie c);

* hennepteelt(categorie d).

In categorie coffeeshops werd eerder verwezen naar het beleid van het ministerie. Nieuw beleid spitst zich toe op het reclameverbod voor drugs, het verkoopverbod van harddrugs, het voorkómen van overlast, het bewaken van de leeftijdgrens van 18 jaar, de verkoop van softdrugs (maximaal 5 gram per klant), de voorraad in de koffieshop (maximaal 500 gram) en de sluitingstijden.

Bij overtreding van het reclameverbod lopen de sancties op van waarschuwing, tijdelijke sluiting tot intrekking van de vergunning bij een derde overtreding. Dat geldt ook voor de verkoop van harddrugs en overlast. Tijdelijke sluiting en vervolgens sluiting van een jaar, geldt voor andere criteria: jeugd, verkoop en voorraad. Wanneer de sluitingstijden niet worden gerespecteerd kan dat leiden tot sluitingen voor een maand, vervolgens voor drie maanden en tot slot het intrekken van de vergunning.

Wanneer niet voor het publiek toegankelijk ruimten (categorie b) in het geding zijn, geldt voor harddrugs sluiting voor een jaar, en voor softdrugs eerst nog een waarschuwing.

De categorie c waaronder de horeca valt, kent als regel sluiting bij overtreding als het om harddrugs gaat. Bij softdrugs wordt nog een verschil gemaakt tussen een kleine hoeveelheid (waarschuwing, sluiting voor een jaar) en handelshoeveelheid (sluiting voor een jaar) volgens de criteria van het Openbaar Ministerie.

Voor hennepteelt in horeca-inrichting en in woningen (categorie d) is sluiting voor een jaar als het gaat om een bedrijfsmatige teelt. Bij overige hennepteelt wordt eerst gewaarschuwd.

De beleidsregels ten aanzien van drugs en hennepteelt in de gemeente Roermond voeren bestuursrechtelijk terug op artikel 13b van de Opiumwet, op grond waarvan de burgemeester kan sluiten in geval van aanwezigheid van drugs. Bij sluiting komt de Gemeentewet, artikel 174a,

in beeld bij het verstoren van de openbare orde. De Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) voorziet in optreden tegen straathandel in drugs. Strafrechtelijk is te allen tijde het Openbaar Ministerie aan zet.
Eerste publicatiedatum: 11-02-2011 Bijgewerkt: 11-02-2011