Rechtbank Maastricht


Verdachte aannemer vrijgesproken

De rechtbank Maastricht heeft een verdachte aannemer vrijgesproken van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Aan verdachte is verweten dat hij excelbestanden heeft vervalst. Daartegen heeft hij zich verweerd door te stellen dat deze bestanden nimmer extern zijn gebruikt zodat niet aan een wettelijk vereiste voor het bewijs van valsheid in geschrifte is voldaan. Deze uitleg heeft bij de rechtbank een aantal vragen doen opkomen, maar niet gesteld kan worden dat die uitleg evident ongeloofwaardig is. Bewijs waaruit volgt dat deze bestanden wel tegenover derden zijn gebruikt, is niet geleverd.

Met betrekking tot de vermeend valselijk opgemaakte facturen heeft de verdachte een uitleg gegeven waarvan eveneens niet gezegd kan worden dat deze evident ongeloofwaardig is.

Het gevolg is dat er zodanig veel twijfel bestaat bij de rechtbank met betrekking tot deze verwijten dat zij verdachte hiervan moet vrijspreken. Die twijfel wordt overigens nog versterkt doordat de rechtbank zich in gemoede afvraagt in hoeverre de officier van justitie daadwerkelijk een alternatief scenario (bijvoorbeeld zoals geschetst door verdachte) voldoende en met de nodige onbevangenheid heeft onderzocht.

Nu verdachte is vrijgesproken van valsheid in geschrifte, is daarmee eveneens de grondslag aan de aan hem ten laste gelegde oplichting vervallen.
Aangezien de rechtbank evenmin kan vaststellen dat van een van deze delicten sprake is bij de verkrijging van geld door verdachte, ontvalt tevens de grondslag aan het aan verdachte ten laste gelegde witwassen

LJ Nummer

BP4011

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 11 februari 2011 Naar boven