GroenLinks Terneuzen


Historisch pand vm marskramer Noordstraat Terneuzen bedreigd.

Vrijdag 11 februari 2011, 14:22u - Peter Clijsen


Al sinds enige tijd gaat het gerucht dat de bovengevel van het voormalige marskramerpand tegenover het oude stadhuis in de Noordstraat op het punt staat te verdwijnen. Een schoenenfiliaal heeft kennelijk plannen het pand te slopen en te vervangen voor een replica van een vergelijkbare zaak te Spijkenisse met een tien meter hoge glaspui.

Nu betreft het hier een historisch pand met een nog authentieke bovengevel uit 1646, zoals de gevelsteen aangeeft, die ten onrechte niet op de gemeentelijke monumentenlijst is gekomen. Zelfs de kozijnen stammen uit deze periode. Het is in wezen het enige pand in de kern Terneuzen dat nog een stuk van zijn uiterlijk bewaard heeft uit het begin van de stad Terneuzen, ECHT oud Terneuzen dus.

Het functioneert beeldbepalend in de context van het tegenoverliggende stadhuisje en flankerende gevels en draagt hiermee bij aan de ambiance van de oude binnenstad.

De welstandcommissie is kennelijk niet van plan deze plannen af te keuren.

Een welstandcommissie is echter een adviesorgaan. Adviezen kun je naast je neerleggen. Het verdwijnen van deze gevel met gevelsteen is uit historisch oogpunt niet acceptabel. Het college dient hier haar cultuurhistorische verantwoordelijkheid te laten prevaleren boven ontwikkelingen, eigen aan de waan van de dag.

Daarom wil GroenLinks van het College van B&W weten, of zij willen bijdragen aan het sparen van voornoemde bovengevel met gevelsteen. Een belangrijke stap hierbij zou kunnen zijn dat de voornoemde gevel toegevoegd wordt aan de lijst van gemeentelijke monumenten door het College. Om zo de toekomst van dit object te garanderen.

Mocht dit een probleem voor de komende periode zijn vraagt GroenLinks aan het College of zij om de noodzakelijke ingrepen aan het gebouw alleen kunnen laten plaatsvinden met inachtneming van de cultuurhistorische waarden.