Debatinstituut analyseert verkiezingsdebatten Provinciale Staten

11/02/2011 13:00

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart zullen de debatdeskundigen van het Nederlands Debat Instituut aanwezig zijn bij de vier geplande grote verkiezingsdebatten en deze direct na afloop voorzien van een analyse. De deelnemende politici zullen beoordeeld worden op de kwaliteit van hun debattechniek op basis van een aantal vooraf vastgestelde criteria. Daarnaast wordt een oordeel gegeven over de kwaliteit van het gehele debat inclusief de gespreksleiders.

Het Nederlands Debat Instituut heeft jarenlange expertise in het analyseren van verkiezingsdebatten. Hierbij hanteren wij drie hoofdcriteria. Op de eerste plaats moeten politici in staat zijn om op begrijpelijke en duidelijke wijze hun boodschap te brengen. Daarnaast is het de opdracht van politici tijdens een verkiezingsdebat om steeds duidelijk te maken op welke punten en waarom zij van mening verschillen van andere partijen. Door dit te doen wordt de kiezer geholpen bij het maken van een keuze tussen partijen. Tot slot ligt de uitdaging bij de deelnemende politici om zoveel mogelijk regie te voeren over het debat. Wie lukt het om het debat te sturen in de richting die hij wil.

Maar de kwaliteit van een verkiezingsdebat is ook afhankelijk van de opzet van het debat. In hoeverre is deze duidelijk en eerlijk. Tot slot spelen ook de gespreksleiders een belangrijke rol. Zij horen geen deelnemers aan het debat te zijn maar het debat te faciliteren. Ook deze criteria nemen wij mee in onze beoordeling.

In ieder geval zullen de verkiezingsdebatten op zondag 13 februari (Radio 1 debat), maandag 14 februari (NOS 'Nederland Kiest' verkiezingsdebat), woensdag 16 februari (VARA ' De slag om de Eerste Kamer' verkiezingsdebat) en maandag 28 februari (EénVandaag/EFR-Lijsttrekkersdebat) worden geanalyseerd. Analyses verschijnen binnen 2 uur na afloop van de debatten op de website van het debatinstituut. Via Twitter wordt al eerder de winnaar bekend gemaakt. Voorafgaand en na afloop van de debatten zijn onze debatspecialisten bereikbaar voor commentaar.





http://www.debatinstituut.nl