Rondeelei krijgt definitief Beter Leven kenmerk met drie sterren

11/02/2011 13:08

Dierenbescherming

De eieren uit de Rondeelstallen krijgen definitief het Beter Leven kenmerk met drie sterren van de Dierenbescherming. Dat maakte Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, vandaag bekend tijdens de opening van de tweede Rondeelstal in Wintelre. De definitieve toekenning van de sterren volgt na een onderzoek waaruit blijkt dat de eerste Rondeelstal in Barneveld net zo goed is voor het welzijn van de kippen als bij biologische bedrijven.

Bij de opening van de eerste Rondeelstal in april 2010 kregen de eieren het Beter leven kenmerk van de Dierenbescherming met drie sterren toegewezen tot aan het einde van dat jaar. Normaal gesproken krijgen alleen producten uit de biologische dierhouderij drie sterren. Afgesproken werd dat in de praktijk zou worden gekeken of de eieren ook echt drie sterren waard zijn. Livestock Research van Wageningen UR deed onderzoek naar de diervriendelijkheid van de Rondeelstal. Uit de resultaten van dat onderzoek concludeert de Dierenbescherming nu dat de Rondeeleieren hun drie sterren kunnen behouden.

Voor het onderzoek deed Livestock Research een volledige Welfare Quality (WQ) audit. WQ is een systeem voor het monitoren van dierenwelzijn bij bedrijven. De Rondeelstal is met behulp van dat systeem vergeleken met twee biologische en diverse andere bedrijven. Uit die vergelijking kwam onder meer naar voren dat hennen uit de Rondeelstal veel minder angstig en veel nieuwsgieriger zijn dan bij de biologische bedrijven. Verder blijkt uit het onderzoek dat alle scores van de Rondeelstal hoger zijn dan de gemiddelde WQ-scores van allerlei huisvestingssystemen.

'Diergericht ontwerpen'

De Rondeelstallen zijn ontwikkeld volgens het concept 'Diergericht Ontwerpen'. Dit concept is tot stand gekomen na wetenschappelijk onderzoek op initiatief van de Dierenbescherming. Worden dieren in de vee-industrie aangepast aan de huisvesting, 'Diergericht Ontwerpen' zorgt ervoor dat de huisvesting aangepast wordt aan de dieren. Naast 'Het Rondeel' zijn ook de concepten 'De Plantage' (voor legkippen) en 'ComfortClass stal' (voor vleesvarkens) ontworpen. Momenteel worden nog nieuwe stalsystemen uitgewerkt voor melkkoeien, dragende zeugen, zeugen met biggen en gespeende biggen. De Dierenbescherming is hierbij nauw betrokken.

Het Beter Leven kenmerk is een sterrensysteem dat ontwikkeld is door de Dierenbescherming: hoe meer sterren op het product, hoe beter het leven van het dier geweest is. Eén ster staat voor een flinke welzijnsverbetering ten opzichte van dieren in de vee-industrie, twee sterren is nog beter met in ieder geval vrije uitloop en drie sterren is gelijk aan biologisch. Het sterrensysteem is bedoeld om de 450 miljoen dieren in de vee-industrie een beter leven te geven. Daarbij wordt voor de consument het gat gevuld dat voorheen bestond tussen biologisch vlees en gangbaar vlees.





http://www.dierenbescherming.nl

http://www.dierenbescherming.nl