Rijksgebouwendienst


Minister Donner bezoekt Rijksmuseum

vrijdag, 11 februari 2011

Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner bezocht samen met secretaris-generaal Roos van Erp - Bruinsma op 7 februari 2011 het Rijksmuseum.


Het Rijksmuseum

Directeur-generaal Peter Jägers en directeur Projecten Gea van Craaikamp van de Rijksgebouwendienst vergezelden de minister en topambtenaar. Na een presentatie over het renovatieproject kregen de gasten een rondleiding op de bouwplaats. Met de noodzakelijke veiligheidshelm op en laarzen aan vroeg minister Donner direct naar het prentenkabinet. Uit zijn jeugdjaren kende hij het museum nog goed. De minister was vooral geïnteresseerd in de techniek die toegepast is om de openbare onderdoorgang van het Rijksmuseum opnieuw in te richten. Een volledig nieuwe fundering was nodig. Het heeft heel wat denkwerk gekost om dat op een goede manier te doen.

Cuypers

De minister was verbaasd over alle maatregelen die zijn genomen om het gebouw brandveilig te maken en om het gebouw en de schilderijen te beschermen tegen onder andere inbraak en beschadiging. Donner noemde het herstel van de voorhal in de stijl van Pierre Cuypers prachtig. De renovatie heeft dan ook als thema: 'Voorwaarts met Cuypers'. Waar mogelijk wordt op belangrijke plaatsen in het museum deze stijl gerestaureerd.

Restauratie

De restauratie van het Rijksmuseum is een complex project en krijgt veel aandacht van de media en de politiek. Naar verwachting gaat het Rijksmuseum in juli 2013 weer open. Begin 2012 moet het gebouw bouwtechnisch opgeleverd worden. Dan heeft het museum nog ruim een jaar de tijd voor de inrichting.

---