DBC Onderhoud

Uitlevering DOT RS08 op 1 juli
11-02-2011 13:27

Uitlevering DOT RS08 op 1 juli Er wordt hard gewerkt aan de totstandkoming van het definitieve pakket DOT RS08 voor 2012. De specificaties zijn vastgesteld en DBC-Onderhoud is inmiddels met de daadwerkelijke bouw gestart. Het definitieve pakket wordt op 1 juli uitgeleverd.

Â

Bouw en afstemming
Onlangs heeft het Directioneel Afstemmingsoverleg Onderhoudspartijen akkoord gegeven op het wijzigingsdocument RS08 dat DBC-Onderhoud in december 2010 heeft opgeleverd. Dat betekent dat de zogenaamde 2e go een feit is: de specificaties van het pakket zijn definitief vastgesteld en het pakket kan worden gebouwd.Â

Â

Tijdens de bouwfase is een aantal momenten gepland voor afstemming en tussentijdse conceptuitleveringen. De NZa speelt een belangrijke rol omdat zij het DOT-pakket dient te toetsen aan het macrobudgettaire kader. De tussentijdse uitleveringen moeten bovendien het veld de gelegenheid geven tijdig kennis te maken met de inhoud en impact van RS08.

Â

Simuleren en schaduwdraaien met RS08
Voor het veld staan twee methoden ter beschikking om kennis te maken met RS08: simuleren en schaduwdraaien. Tijdens het simuleren wordt vooral de financiële impact van RS08 in kaart gebracht. Dit simuleren wordt in eerste instantie door de NFU en de NVZ gedaan, maar het staat de zorginstellingen vrij om ook zelf hiermee aan de slag te gaan.

Â

Het schaduwdraaien betreft het concreet testen van de invoering van DOT in de eigen organisatie. De bedoeling van schaduwdraaien is ervoor te zorgen dat de organisatie op 1 januari voor de volle honderd procent is voorbereid op registratie en verwerking van DBC-zorgproducten in het kader van DOT.

Â

Deze kennismakingsuitleveringen hebben allemaal een conceptkarakter. Ze kunnen en mogen niet worden gebruikt voor de âechteâ implementatie van DOT. De tabellen hebben een ingangsdatum van 1 juli 2009. Dit maakt het mogelijk om productie uit het verleden te spiegelen aan toekomstige DBC-zorgproducten en zo zich een beeld te vormen van de toekomstige productie.
De definitieve tabellen worden op 1 juli uitgeleverd. Deze hebben een ingangsdatum van 1 januari 2012.

Â

Uitlevering honoraria vertraagd
De methodiek van de NZa om tot honorariumcomponenten DOT te komen lijkt niet geheel aan te sluiten op de verwachtingen van de Orde van Medisch Specialisten. De NZa wil deze onduidelijkheden middels aanvullend overleg oplossen. De vaststelling van de honorariatarieven DOT loopt daardoor een vertraging op. Lees hierover meer in de circulaire van de NZa. De aangepaste planning voor de honorariatarieven is op korte termijn bekend. Omdat het overige deel van RS08, inclusief de kostentarieven, wel op 1 juli uitgeleverd wordt, hoeft dit geen beletsel te vormen voor het schaduwdraaien en tijdige implementatie van DOT in de zorginstelling.

Â

Het pad naar de definitieve uitlevering
Dit zijn de belangrijkste momenten:

* 1 maart: DBC-Onderhoud levert de concept-productstructuur aan de NZa.

* 1 maart: DBC-Onderhoud levert de concept-productstructuur met indicatieve kostentarieven aan het veld voor het simuleren. De ingangsdatum van de tabellen is 1 juli 2009.
* Uiterlijk 15 april: de Raad van Bestuur van de NZa neemt een principebesluit over de concept-productstructuur.
* 15 april: DBC-Onderhoud vult de grouper met de concepttabellen RS08 voor het schaduwdraaien. De ingangsdatum van de tabellen is 1 juli 2009.

* 15 mei: DBC-Onderhoud levert conept kostentarieven aan de NZa.
* 15 mei: DBC-Onderhoud levert concept kostentarieven aan het veld voor het simuleren. De ingangsdatum van de tabellen is 1 juli 2009.
* Uiterlijk 1 juli: de Raad van Bestuur van de NZa stelt de productstructuur en kostentarieven definitief vast.
* 1 juli: DBC-Onderhoud levert het definitieve pakket RS08 uit aan het veld. De ingangsdatum van de tabellen is 1 januari 2012. De definitieve honorariatarieven zijn hierin nog niet verwerkt.
* 1 juli: DBC-Onderhoud vult de grouper met de tabellen RS08 voor het schaduwdraaien. De ingangsdatum van de tabellen is 1 juli 2009.
* Na 1 juli: levering honorariatarieven aan het veld. Nadere informatie hierover volgt.

* December: DBC-Onderhoud vult de grouper met de definitieve tabellen met ingangsdatum 1 januari 2012.

Â

RS08 en RS09a
Op dit moment zijn er nog geen gegevens over de prijsindexering voor 2012. Daarom wordt op 15 november het pakket RS09a uitgeleverd. Dit pakket is gelijk aan RS08, maar bevat daarnaast de gewenste prijsindexering. Indien nodig wordt de RS09a tevens gebruikt voor kleine correcties. Voorheen werd dit pakket RS09 genoemd. Op 1 januari moet RS09a zijn geïmplementeerd.

Â

Vooraankondiging: implementatiebijeenkomst DOT op 16 mei DBC-Onderhoud organiseert op 16 mei een bijeenkomst over de implementatie van DOT. Aan de orde komen thema's zoals schaduwdraaien, de werking van de grouper, de releaseplanning en de impact op DBC-tabellen. Let op: deze bijeenkomst is alléén bedoeld voor degenen die zich daadwerkelijk bezighouden met de implementatie van DOT in de eigen organisatie. Voor dagelijkse gebruikers van de DBC-systematiek organiseert DBC-Onderhoud in november een aantal speciale bijeenkomsten.

Â

Inschrijving voor de implementatiebijeenkomst van 16 mei is vanaf medio maart mogelijk op de website van DBC-Onderhoud.

Â

Meer over de 2e go
Wilt u meer weten over de inhoud van RS08, dan kunt u dit officiële besluitvormingsdocument downloaden.

Meer weten over de totale onderhoudscyclus, het besluitvormingsproces en de verschillende soorten overleggen? Bekijk dan deze presentatie.

Â

Releasekalender 2011-2013
DBC-Onderhoud heeft een releasekalender samengesteld voor de komende jaren. Deze kalender is met alle veld- en onderhoudspartijen afgestemd. U kunt de kalender hier downloaden.